Student te vodi na Poljoprivredni fakultet: Upoznaj se sa fitomedicinom

Obožavaš biljke i zanima te njihovo zdravlje? Želiš teoriju da primeniš i u praksi? Interesuje te očuvanje poljoprivrednih proizvoda? Ako su tvoji odgovori potvrdni, fitomedicina je pravi izbor za tebe.

O fitomedicini

Fitomedicina je smer na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji pruža mogućnost studentima da steknu obrazovanje u oblastima zaštite biljaka i prehrambenih proizvoda, a koje obuhvata znanja iz oblasti biljne proizvodnje, ciljnih grupa štetnih organizama u polju, zaštićenom prostoru i urbanim sredinama, pesticida i agrotehničkih, hemijskih, bioloških i integralnih mera zaštite.

Prijemni ispit i upis

Ovaj studijski program je predviđen za devedeset studenata, od kojih je 70 mesta na budžetu, a 20 na samofinansiranju.

Prijemni ispit, za koji postoji i besplatna priprema, sastoji se iz jednog predmeta od ponuđenih pet, a to su: biologija, hemija, fizika, matematika i sociologija, za koje takođe postoji i zbirka pitanja.

Pitali smo studente kako izgledaju studije fitomedicine?

Nastava se uglavnom izvodi putem predavanja i vežbi. Kako bi se procenila studentska aktivnost, postoje dodatni oblici nastave kao i mogućnost izdrade istraživačkih radova.

„Druga sam godina i ono što je najbolje od svega jeste atmosfera između profesora i nas studenata. Ne postoje tenzije i uvek smo svi spremni za saradnju. Profesori nam pružaju mogućnost da napredujemo u timskom radu, a da na kolege ne gledamo kao na konkurenciju”, istakla je studentkinja fitomedicine.

Studiraj i druži se

S obzirom na to da se fakultet nalazi u Zemunu, delu grada koji je bogat kulturno-istorijskim nasleđima, studenti u pauzama između predavanja i vežbi imaju na raspolaganju brojna šetališta pored reke, kafiće gde se mogu odmoriti, družiti i relaksirati.

„Život tokom studija zauzima jedan od najlepših perioda u mom životu, pored svih obaveza koje smo imali na fakultetu, uvek sam imao vremena za druženje, izlaske, sekcije, treninge i slobodnog vremena za sebe”, navodi je jedan od studenata fitomedicine.

A šta posle fakulteta?

Studiranje fitomedicine otvara vrata domaćih i stranih naučno-istraživačkih institucija, gde svršeni studenti postaju kompetentni stručnjaci koji samostalno mogu da dijagnostikuju i prognoziraju učinke u oblasti fitomedicine na domaćem i svetskom nivou.

Bivši studenti fitomedicine neretko ističu brz pronalazak posla i rad u struci. Stručnjaci iz tehnologije i poljoprivrede procenjuju da se, nakon završetka studija na ovom smeru, obično radi s agronomom s kojim se sačinjava tim.

Međutim, kancelarijski posao je neznatan kao i onaj u institutima i istraživačkim centrima. Pretežno se radi na terenu, što mnogi procenjuju kao pozitivnu stranu.

Posebno atraktivna strana posla koji čeka studenta fitomedicine jeste što se procenjuje kao „dobro plaćen”.

„Mislim da je naš smer veoma perspektivan i da dobar zaštitar može da nađe sebe u bilo kojoj grani poljoprivrede, jer kako i ljudima tako je i biljkama potreban doktor. Pored svega toga najbitinije je da radimo ono što volimo, jer čovek koji radi ono što zaista voli, on zapravo i ne radi, već uživa u svom poslu”, objašnjava student sa ovog modula.

Za više informacija posetite sajt fakulteta, a mi smo vam pripremili i https://magazinstudent.rs/vodic-za-brucose/

Izvori:

https://www.agrif.bg.ac.rs/sr/upis

https://poljoprivrednifakultet.rs/smerovi/fitomedicina/

Pišu: Sara Panić i Ana Trujić

Foto: Agrif

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.