Student te vodi na FDU: Predstavljamo smer Menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture

Privlače te pozorišta, televizija, radio i želiš više da znaš o njima? Maštaš da učestvuješ u organizaciji rada u ovim ustanovama? Srećom, postoji smer baš za tebe i on se nalazi na Fakultetu dramskih umetnosti!

Naime, reč je o Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture.

Šta studije sadrže?

Studije se sastoje od predavanja, učešća u projektima, radionicama, profesionalnim praksama, tribinama, ali i od putovanja u zemlji, kao i inostranstvu. Na ovaj način, budući brucoši će se osposobiti za organizovanje i vođenje umetničkih produkcija, ustanova kultura i medijskih organizacija.

Kako da budem deo tog smera?

Na pomenuti smer može se upisati ukupno 15 studenata.  Prijemni ispit se sastoji iz tri dela, nakon čega stičeš uslov za pohađanje osnovnih studija.

Na prvom delu radi se test iz opšte kulture.

Drugi deo je kreativnija faza u polaganju. Potrebno je da napišeš esej na jednu od zadatih šest tema.

Na samom kraju, u završnoj fazi prijemnog ispita uzima se učešće u razgovoru sa komisijom.

Veštine

Tokom studiranja, mladi ljudi će se naučiti konceptualnom, kreativnom, kao i kritičkom mišljenju. Na fakultetu će saznati više o upravljanju projektima i ustanovama kulture i medija, kako da razumeju ključne pojmove savremene kulturne republike, preko razvoja publike, PR-a, marketinga, kopirajtinga, finansijskog poslovanja, autorskog prava, do teorije kulture i estetike, psihologije, istorije drame, muzike, filma.

Praksa – učenje kroz rad

Kada je o praksi reč, organizovan je rad na realizaciji Festivala internacionalnog studentskog teatra, vođenja Fluks radija, osmišljavanja i vođenja samostalnih projekata u kulturi, kao i stažiranje u Ministarstvu kulture, Narodnom pozorištu, javnim gradskim pozorištuima, na Radiju Beograd, festivalima FEST, BITEF, BELEF, u organizacijama civilnog društva i privatnog sektora.

Zvanje na kraju studija

Studenti koji se opredele za ovaj smer steći će korisna znanja o pozorišnim, kulturnim, kao i medijskim sistemima. Pored toga, steći će veštinu rada u polju menadžmenta i produkcije u svim oblastima. Na kraju studija studenti stiču zvanje diplomirani menadžer  u kulturi i medijima.

Za one koji žele više…

Za studente koji imaju veće ambicije, FDU nudi mogućnost ovladavanja menadžerskim veštinama na višem nivou. Ova znanja studenti mogu primeniti u pozorištima, na festivalima, kulturnim centrima, radio i televizijskim stanicama i marketing agencijama.  Sve to im pružaju master studije na ovom fakultetu.

Pored njih, tu su i doktorske studije, koje su takođe dostupne zainteresovanima za više nivoe znanja.

Ako su te ove informacije privukle i želiš da znaš više o ovom smeru, poseti sajt u nastavku teksta:

https://fdu.bg.ac.rs/sr/studije/osnovne-studije/menadzment-i-produkcija-pozorista-radija-i-kulture

Za tebe smo pripremili i https://magazinstudent.rs/vodic-za-brucose/

Izvor: https://fdu.bg.ac.rs/sr

Pišu: Aleksandra Mačkić i Jovana Veličković

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.