Fakultet političkih nauka organizuje završni skup projekta “Rediscovering New Europe”

Univerzitet u Beogradu – Fakultet političkih nauka organizuje završni skup projekta “Rediscovering New Europe”: On-Wheels Summer School for Balkan/Central and Eastern European trans-border history and politics (ReNewEurope).

“Tokom projekta koji sprovodimo od decembra 2020. godine, zajedno sa partnerima proizveli smo komplet materijala potrebnih za organizovanje i sprovođenje ReNewEurope letnjih škola čiji će polaznici biti studenti.”

Osnovne ideje koje bi ReNewEurope letnje škole trebalo da ostvaruju jesu:

1. Izgradnja mostova unutar regiona Balkana i Centralne i Istočne Evrope koja prevazilazi puke političke izjave i međusobno povezuje društva isticanjem često zanemarenih sličnosti umesto uobičajenog naglašavanja razlika, i

2. Preispitivanje “drugosti” regiona Balkana i Centralne i Istočne Evrope unutar EU kao potencijalno konfliktnih, postkomunističkih, postsovjetskih i prevashodno orijentalnih, kroz isticanje zajedničkih vrednosti i normi sadržanih u političkim, ekonomskim i društvenim procesima.

Materijali su organizovani u četiri tematske celine u skladu sa modulima letnje škole: Identity and Nationalism, Minorities and Majorities, Politics and Religion i The Rule of Law and European Integration.

Osim za potrebe ReNewEurope letnjih škola, materijali će po završetku projekta biti dostupni nastavnicima koji žele da ih koriste u redovnoj nastavi, studentima za pripremanje ispita ili istraživački rad, kao i svima koji žele da više saznaju o temama koje su u njima obrađene. Internet strana na kojoj će biti moguće pristupiti svim materijalima putem interaktivne biblioteke je: http://reneweurope.wnpism.uw.edu.pl/.

Partneri na projektu su: Univerzitet u Varšavi (koordinator), Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Zagrebu, Transilvanijski univerzitet u Brašovu, Fondacija PAX iz Smoljana, Univerzitet sv. Kliment Ohridski u Sofiji (pridruženi partner).

Skup na kojem će biti predstavljeni rezultati projekta otvoren je za javnost. Održava se 24.3.2023. u 10.30h na Univerzitetu u Beogradu – Fakultetu političkih nauka, Jove Ilića 165, Beograd.

https://www.facebook.com/RNewEurope

Projekat se finansira uz podršku Evropske komisije iz programa Erasmus+.

FOTO: ReNewEurope

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.