Studenti i profesori Fakulteta političkih nauka podržali targetirane profesore: “Mi ćemo nastaviti da se bavimo onim što najbolje umemo i znamo” (VIDEO)

Danas od 12 časova, ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu, održan je skup podrške profesora i studenata povodom plakata koji su osvanuli juče 16. marta u blizini fakuleta. Na plakatima su bile slike nastavnika fakulteta doc. Jelene Lončar, doc. Stefana Surlića i prof. Marka Vekovića sa uvredljivim porukama.

Fakultet političkih nauka u svom zvaničnom saopštenju izjavio je da je prijava povodom ovog napada predata policiji i javno je podržao svoje nastavnike.

Veliki broj studenata i profesora okupio se danas na skupu podrške ispred fakulteta da bi podržali targetirane profesore. Studentske organizacije fakulteta su takođe javno podržale svoje profesore.

Na skupu su se studentima i profesorima obratili docent Dušan Spasojević, Jelena Lončar i Natalija Perišić, prodekanka za prvi stepen studija koja se obratila iz uprave fakulteta.

Ovom događaju, prethodilo je otkazivanje skupa profesora Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta iz Prištine koji je bio najavljen za 16. mart.

,,Mi znamo da imamo studente koji su orjentisani levo ili desno, liberalno, konzervativno i na različite načine razgovaramo sa njima i da svakome damo prostor i tretiramo ih pošteno. Znamo da nismo savršeni niti da je ova institucija savršena ali pokušavamo da radimo to najbolje što umemo.  Skup je bio naučni i kao takav je bio zamišljen i kao takav će biti organizovan da li ovde da li na nekom drugom mestu ali bilo kakav pritisak od strane desničarskih organizacija, radikalnih organizacija, levice, desnice, bilo koga neće dati rezultat. Mi ćemo nastaviti da se bavimo onim što najbolje umemo i znamo.” izjavio je Dušan Spasojević.

Jelena Lončar za N1 je izjavila da su dobijali pretnje o upadu na skup i da bi svi predstavnici bili bezbedni, otkazali su skup. Objasnila je da je u pitanju akademski skup i da je nekoliko istraživača Fakulteta političkih nauka na Kosovu imalo akademska istraživanja ali i da su sa fakulteta iz Prištine, takođe istraživali u Beogradu. Cilj skupa je bio da se ta istraživanja iznesu i da ona ne mogu da budu štetna nego da doprinose međusobnom razumevanju i boljoj komunikaciji između dve strane.

Studenti Fakulteta političkih nauka, dolaskom na skup ali i rečima podrške preko društvenih mreža, pokazali su da je targetiranje bilo kog profesora zbog njihovog akademskog rada za svaku osudu.

Piše: Marija Jerković

FOTO: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.