Održana tribina na FPN: Bezbednost dece na internetu

Tribina pod nazivom „Bezbednost dece na internetu” održana je juče na Fakultetu političkih nauka u organizaciji časopisa Politikolog. Gosti su bili Emina Beković, članica Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, Marina Bogdanović, predstavnica UNICEF Srbije i Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

„Deca su neretko izložena rizicima na internetu, koje potcenjuju. Precenjuju svoje socijalne veštine koje su neophodne za odupiranje opasnosti“, započela je razgovor Marina Bogdanović, koja je govorila ispred UNICEF Srbije. Ona je još navela kako su, za ovu temu, izuzetno bitni roditelji odnosno njihova „edukacija i digitalna pismenost“, kroz koje se najbolje može ostvariti saradnički odnos s decom.

Deca su digitalno vešta, ali ne i digitalno pismena. Prema istraživanju koju je radio Centar za nestalu i zlostavljanu decu po uzoru na ono sprovođeno u Danskoj, a koje tek treba da bude zvanično objavljeno, od 2.950 ispitanih učenika srednjih škola, čak 332 deli lažne sadržaje o vršnjacima. To se uglavnom čini sa takozvanih „privatnih“ profila, koji nisu dostupni kontroli starijih.

Srbija, prema poslednjim procenama, prednjači po broju dece mlađe od trinaest godina koja imaju naloge na društvenim mrežama.

„Roditelji su najslabija karika jer nemaju svest šta se dešava na internetu“, istakla je Emina Beković. „Oni najčešće poslednji saznaju za potencijalnu ugroženost deteta, zbog dečjeg straha od zabrane korišćenja telefona i drugih elektronskih uređaja, srama i shvatanja da su oni krivi što ih je kontaktirao određeni predator“.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu je direktno povezan s policijom, kao i drugim nadležnim institucijama iz te oblasti, što omogućava brzo i konkretno delovanje. Ovaj centar omogućava anonimnu podršku deci i roditeljima, koji mogu pozvati na broj 19833 ili poslati mejl na bit@mtt.gov.rs.

„Mi kao društvo treba da shvatimo da su nasilna deca najčešće zanemarivana, maltretirana i da je njihova agresija vapaj”, naglasio je Igor Jurić ističući kako bismo na taj način potpomogli redukovanju vršnjačkog nasilja.

Tribina je zaokružena razgovorom o delovanju medija u Srbiji na decu i njihovo ponašanje. Oni bi trebalo, po rečima učesnika, da imaju korektivnu i edukativnu ulogu, što za sada nije slučaj.

Foto: Sara Panić

Piše: Sara Panić

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.