Nije čovek ko ne umre: “I bezizlaz je vid ljudskog kosmosa koji sadrži nebrojene šanse”

Premijera predstave “Nije čovek ko ne umre”, reditelja Gorčina Stojanovića, biće odigrana 8. marta u 19:30 na sceni Danilo Bata Stojković  Zvezdara teatra, saopšteno je danas na konferenciji za medije. Reprize su zakazane za 14, 15, 18. i 27. mart.



Na lažnu vest da je pronađen lek protiv dijabetesa, pisac ovog komada Velimir Stojanović započinje priču u koju na izvestan način ubacuje svoja bolnička iskustva. Poznavao sam pisca 18 godina, šesnaest puta je bio u bolnici za tih 18 godina, kaže Velimirov sin i reditelj spomenutog komada Gorčin Stojanović. 

“U tematskom smislu taj komad je ono što mu naslov kaže. Znajući taj tekst jer sam rastao uz njega, usudio sam se da iskoristim nekoliko ključnih rečenica koje je i sam pisac sa tadašnjim glumcima menjao, kao i par štoseva koje su glumci onomad napravili na probama”

Reditelj je čekao 34 profesionalne sezone da se steknu uslovi, ljudski, umetnički i produkcijski, kako bi režirao delo koje mu je obeležilo život. Za glumačku postavu odabrani su Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica i Anđelika Simić.

“Pre nego što sam pročitao komad, kada mi je Gorčin rekao da je to komad njegovog oca, ja sam rekao pristajem. Što sam stariji, sve to što je lično i bolno, da se mi susretnemo sa tim nekim snovima, demonima, sećanjima, bude dobro u pozorištu. Druga stvar koja me zanima nije više ni toliko šta, nego s kim. Ovo je ekipa s kojom želim da radim i ovo je mesto na kom želim da radim”, kaže glumac Vojin Ćetković.

Prva ruka “Nije čovek ko ne umre” napisana je 1974. godine, a praizvedena u sarajevskom Kamernom teatru ‘55 krajem 1978. godine. Režirao ju je Ljubiša Georgijevski, dok je Emir Kusturica režirao tv prenos predstave.

Piše: Mina Đukić

Student: Kultura

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.