Od igrice do filma – „Tetris” na velikom platnu

Film o najpoznatijoj igri u istoriji igara-Tetris, doživeće svoju premijeru 15. marta 2023. godine na Filmskom festivalu SXSW, dok će gledaoci na platformi Apple TV+ od 31. marta imati prilku da vide ovo filmsko ostvaranje.

Ovaj striming servis je 16. februara 2023. godine  na svom YouTube kanalu objavio trejler za film pod nazivom Tetris. Filmski žanr je drama, a u pitanju je biografija. Predstavlja istinitu priču o pravnoj borbi za intelektualna prava na igru Tetris u toku perioda Hladnog rata.

Film je režirao Džon S. Baird, po scenariju Noa Pinka, a kao producenti potpisali su se Metju Von, Gilijan Beri, Klodija Von, Len Blavatnik, Gregor Kameron.

Igra koju niste mogli da ostavite, priča koju niste mogli da izmislite.

Priča prati Henka Rodžersa, holandskog preduzetnika, čiji lik tumači velški glumac Taron Egerton, koji u nameri da osigura svoja distribucijska prava za Tetris na raznim konzolama odlazi u Sovjetski Savez, koji je u tom periodu bio broj jedan neprijatelj SAD-u.

Vidno zanesen igrom, pomalo i opsednut, smatrajući je poezijom, matematikom i umetnošću koje fantastično funkcionišu u sinhonicitetu, o svom odlasku ne obaveštava ni svoju ženu.

Henk na svom putu nailazi na razne prepreke kao što su britanski medijski giganti koji žele igru, agenti KGB-a, Mihail Sergejevič Gorbačov, što čitav film čini dodatno uzbudljivim.

U Sovjetskom Savezu udružuje se sa pronalazačem i softverskim inžinjerom Aleksejem Pajitnovim, kog tumačiruski glumac Nikita Jefremov i tu započinje njihova priča.

Akcenat u filmu je stavljen na hronologiju nastanka igre koja je ostavila pečat u istoriji industrije igara i obeležila mnoga detinjstva.

The final Countdown numera je izabrana za film, švedske rok grupe – Evrope, iz 1986. godine. Snimanje je započeto u decembru 2020. godine, a snimano je u dva grada, Glazgovu i Aberdinu.

Piše: Kicara Mina

Izvori: Centralniportal; Wikipedia

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiA9LvLiaX9AhVOwAIHHVCcC9cQFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fcentralniportal.ba%2F&usg=AOvVaw1kaBOauY6UiFRmvOPozDNV

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjTsrHXiaX9AhXRO-wKHUGmDv4QFnoECA8QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.wikipedia.org%2F&usg=AOvVaw3ay7vaEtH0yTTYdDmrvinX

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.