Najbolje kuhinje na svetu – na kom mestu je srpska kuhinja?

TasteAtlas, svetska enciklopedija tradicionalnih kuhinja i specifičnih restorana, objavila je rang-listu najboljih kuhinja na svetu po glasovima publike 2022. godine. U izboru je učestvovalo 95 zemalja sveta, a Srbija je zauzela 25. mesto.

Na prvom mestu našla se italijanska kuhinja, a najviše simpatija pobrali su italijanski sir parmezan, toskanska šunka, začinska svinjska kobasica, rižoto sa pečurkama, đenovski pesto i drugi. 

Po glasovima publike, među najboljim restoranima koji služe italijansku kuihinju našli su se venecijanski ,,Osteria Madonnetta”; ,,Amerigo dal 1934” u Savinji i ,,Trattoria Trippa” u Milanu.

Srbiji je 25. mesto obezbedila  hrana koja je oduševila ispitanike, kao što je bela čorba, komplet lepinja, miročki sir, užička pršuta, petrovački kulen. Najbolju impresiju ostavili su restorani ,,Vinska kuća Kovačević” u Irigu; ,,Franš” u Beogradu; ,,Salaš 137” u Novom Sadu; ,,Durmitor” u Beogradu.

Što se tiče zemalja iz okruženja, Hrvatska se nalazi na 17. mestu, Mađarska na 21, Rumunija na 22,  Bugarska na 28, Bosna i Hercegovina na 38, Severna Makedonija na 59, Albanija na 68,  dok se Crna Gora ni ne nalazi na spisku.

U prvih deset, pored italijanske, našle su se grčka, španska, japanska, indijska, meksička, turska, američka, francuska i peruanska kuhinja.

Sudeći po rezultatima, specijaliteti Islanda, Kanade, Letonije, Maroka i Norveške nisu posebno oduševili publiku koja je glasala, smestivši ih na poslednje pozicije. Ono što je sigurno, bez obzira na rezultat, jeste da svaka kuhinja ima svoje ljubitelje koji uživaju u njihovim ukusima, a ništa ne spaja različite kulture i nacije tako dobro kao hrana i muzika.

Piše: Kicara Mina

Izvor: TasteAtlas

FOTO: Pixabay

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.