“Devojčica u crnom” koja obara sve rekorde

Ostavši veran onome što ga je i proslavilo – hororu i fantaziji, kreativni proces nastanka serije o Wednesday Addams bio je samo jedan u nizu projekata koji je poznatog režisera, producenta i scenaristu Tima Burtona vratio na scenu u velikom stilu.

“Baka mi je jednom rekla da su tajne kao zombiji, one nikada zapravo ne umiru.”
– Wednesday Addams

Veoma bitan deo kada se radi o najavi nekog serijala jeste upravo intriga. Budući da je lik Wednesday Addams publici već poznat iz filma “Vrednosti porodice Addams” iz 1993. godine,
filmska umetnica Christina Ricci koja je oživela ulogu Wednesday kada je bila još mala devojčica, vraća se u ovu priču, u novom scenariju i potpuno drugom, misterioznom svetlu.

Zašto je Jenna Ortega postala Wednesday Addams?

Naime, već viđena u Diznijevom serijalu “U sredini” i brojnim filmovima kao što su “Eni”, “Dadilja iz pakla”, “Vrisak” i mnogi drugi, Jenna Ortega činila se kao najbolja osoba za ovu ulogu koju je još davno kreirao tvorac komedija Charles Addams, što je i dokazala svojim izvanrednim glumačkim umećem, ali i posvećenošću celom kreativnom procesu.

U cilju realnijeg izgleda pojedinih kadrova, Jenna je prethodno radila na učenju nemačkog jezika i pohađanju streljaštva, vožnje kanuom i mačevanja. Takođe, scenu sa plesom koji je postao viralan za vrlo kratko vreme, ona je kreirala sama.

Glavni saradnik Burtona tokom više od 15 projekata u prošlosti, i u ovom se pojavljuje kao njegova desna ruka, a tu je i ostatak ekipe: scenaristi Alfred Gough i Miles Millar, Catherine Zeta-Jones u ulozi Mortiše Adams, Gwendoline Christie u ulozi direktorke Nevermore akademije, Luis Guzmán u ulozi Gomeza Addamsa, čiji je lik ovog puta neutralniji i manje ekscentričan nego što smo to imali priliku da vidimo, Emma Myers, Hunter Doohan, Riki Lindhome i drugi.

Radnja serije dešava se pretežno na akademiji “Nevermore” koja je ime dobila po rečima gavrana iz poeme Allana Poea. To je “akademija za neshvaćene” u koju Wednesday biva primljena usred polugodišta upravo zbog porodične istorije pohađanja ove akademije, nakon što biva izbačena iz osam prethodnih škola. Priča prati (ne)prilagođavanje male gotičarke brilijantnog uma i mračnim shvatanjem života i jedno istraživanje misterioznog niza ubistava.

“Ponašam se kao da ne marim za to što se ne sviđam ljudima, ali duboko u sebi…uživam u tome.”
– Wednesday Addams

Ovo jeste potpuno novi prikaz “devojčice u crnom” koji je ostao veran njenim ključnim karakternim osobinama, kao što i inspiracija za njeno ime glasi “Wednesday’s child is full of woe” – “Dete Srede je puno tuge”, ali i otvorio vrata ka njenom daljem životu, zamaskiranom dobru i brojnim pitanjima na koja očekujemo odgovore u narednoj sezoni.

“Bitan element svake umetnosti je rizik. Ako ne rizikuješ kako ćeš onda napraviti nešto stvarno prelepo što nije viđeno ranije”.
– Fransis Ford Kopola

Na popularnoj platformi za filmsku kritiku “Rotten Tomatoes” serija je dobila veoma visoku ocenu (72% i 86% od publike) uz komentar: “Možda dete Srede u ovoj seriji za gledaoce i nije bilo puno jada, ali u svakom slučaju, bez Jenne Ortege ovo bi bila samo jedna od CW drama.”

Piše: Teodora Zorić

Student: Kultura

Foto: Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.