PRVI SRPSKI SATELIT: U istraživačkom timu student generacije Marko Gavrilović

Srbija bi 2025. godine mogla da lansira svoj prvi satelit kao projekat MOSAIC srpskih stručnjaka. Na proračunu koji je od ključnog značaja za kretanje satelita radi student doktroskih studija Mašinskog fakulteta Marko Gavrilović.

„Moj zadatak je da na osnovu evolucije orbite satelita utvrdim kako na njegovo kretanje utiču gravitaciono polje Zemlje, zatim gravitacija Sunca, Meseca i drugih nebeskih tela, kao i ostali efekti, kao što je uticaj Sunčevog zračenja i atmosferski otpor i uzgon. Naš cilj je da razvijemo algoritme za kontrolu orijentacije i upravljanje kretanjem satelita, kako bismo smanjili te uticaje i omogućili da letelica što duže ostane u orbiti. To do sada niko nije uradio i smatramo da će to dati veliki doprinos razvoju budućih kjub satelita“,  govori Marko Gavrilović student doktorskih studija i član Katedre za mehaniku Mašinskog fakulteta, koji istovremeno pohađa i master studije na Matematičkom fakultetu.

Kjub-satelit se sastoji od tri kocke, dimenzija 30x10x10sm. Biće opremljen kamerama i imaće precizan sistem za određivanje svoje lokacije i orijentacije u prostoru, a energiju će generisati putem sklopivih solarnih panela.  Korist prvog srpskog satelita bila bi višestruka. Preko njega bi mogao da se nadgleda svaki deo naše zemlje, prate klimatske promene, promene staništa endemskih vrsta, zdravlja i veličine šumskog pokrivača i slično.

Privatna arhiva

Na MOSAIC projektu radi multidisciplinarni tim stručnjaka: istraživači Mašinskog fakulteta,  prof. dr Đorđe Čantrak sa Katedre za hidraulične mašine i energetske sisteme, vanr. prof. dr Jelena Svorcan i vanr. prof. dr Toni Ivanov sa Katedre za vazduhoplovstvo, dr Nikola Veselinović iz Instituta za fiziku, dr Luka Popović iz Astronomske opservatorije u Beogradu, kao  i dr Dragana Ilić, takođe sa Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta koji će u Zemljinu orbitu poslati prvi srpski kjub-satelit.

Značenje ovakvog projekta za Srbiju je izuzetno, s obzirom na to da su donedavno kosmička istraživanja bila dostupna isključivo najrazvijenijim zemljama. Skoro sve zemlje su započele razvoj svojih svemirskih projekata, gde vodeću ulogu imaju Mađarska, Slovenija i Grčka, a Hrvatska i Albanija su takođe odmakle u svojim projektima, tako da će projekat MOSAIC omogućiti Srbiji da bude u korak sa svetom u ovoj oblasti.

Piše: Anđela Jovanović

Izvor: Saopštenje Mašinskog fakulteta

FOTO: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.