Tražili ste fudbal – dobili ste čudo! Oboreni brojni rekordi

Finale kakvo nije viđeno do sad! Argentina treći put prvak sveta! Nakon neizvesne utakmice savladali su Francusku posle penala ukupnim rezultatom 4:3 čime su prvi put osvojili titulu od 1986. godine.

Utakmica za pamćenje  

Činilo se da je Argentina završila posao posle prvog poluvremena gde je vodila rezultatom 2:0, ali nikada ne treba otpisivati svetske prvake. Francuzi su za samo dva minuta uspeli da izjednače. U 80. minutu sa bele tačke bio je precizan Mbape, a isti igrač je 2 minuta kasnije fantastičnim golom uveo utakmicu u egal.

Neizvesni produžeci:

Regularni deo završio se tim rezultatom, pa je već dramatična utakmica, postala još dramatičnija. U 108. minutu Mesi je posle sjajne akcije zatresao mrežu golmana Lorisa i Argentini doneo prednost koja se u tom trenutku činila kao dovoljna, ali Francuzi nisu odustajali. U šesnaestercu Argentine, Gonzalo Montiel je igrao rukom i dosuđen je penal reprezentaciji Francuske, koji je Mbape uspešno realizovao u 118. minutu.

Penali koji su odlučili pobednika:

Nakon produžetaka, rezultat je bio 3:3 i kako se čini, kao šlag na tortu, došli su penali. Prvi su šutirali najbolji igrači obe reprezentacije, Mbape i Mesi, koji su realizovali penale. Kingsli Koman je bio neprecizan za reprezentaciju Francuske i time otvorio vrata Argentini za pobedu. Argentina je do kraja pogađala sve penale i krunisala ovaj brdovit put titulom.

Istorijsko finale koje će se prepričavati:

Ovo finale će biti upamćeno po mnogo čemu. Iz minuta u minut su se rušili rekordi koji su držani decenijama i ispisale nove stranice fudbalske istorije.

Da li je Mesi ovim dokazao da je najbolji igrač ikada?

Večerašnjom utakmicom Mesi je dokazao da je vredan te titule. Naime, Mesi je postao prvi igrač koji je postigao golove u grupnoj fazi i u svakoj utakmici nokaut faze. Takođe, on je igrač sa najviše minuta odigranih na svetskim prvenstvima. Srušio je rekord Lotara Mathausa koji je bio rekorder sa 25. odigranih utakmica na Svetskim prvenstvima.

Budućnost svetskog fudbala

Kilian Mbape je već sa 24. godine uspeo da postane svetski prvak i da obori brojne rekorde. Večeras ih je rušio, moglo bi se reći, kao od šale. Mbape je igrač koji je postigao najviše odlučujućih golova na utakmicama. Bez obzira što mu je ovo tek drugo prvenstvo, on je igrač koji je postigao najviše golova u finalu. U regularnom delu, postigao je 2 gola, u produžetku je dao još 1 i u penal seriji je bio precizan sa bele tačke.

Ovo je kruna karijere Lionela Mesija, koji je proglašen za najboljeg igrača turnira. Mesi je najavio da mu je ovo poslednja utakmica za reprezentaciju i nije mogao lepše da se oprosti od reprezentacije nego osvajanjem titule koja mu je nedostajala.

Piše: Sara Stojanović

FOTO: Preuzeto sa Evening standard

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.