Studentkinje Ekof-a – Prve u svetu u konkurenciji od 60 timova!

Studentkinje Ekonomskog fakulteta početkom ove nedelje zauzele su prvo mesto na globalnom finalu case study takmičenja pod nazivom ,,Cambrige Global Case Competition”.

Članice EKOF Case Study kluba: Katarina Mitić, Nina Bjeljac, Iva Eremić i Katarina Demijanenko, ponele su titulu najbolje na svetu na ,,Cambrige Global Case Competition”, koje je organizovala engleska studijska organizacija ,,Cambrige Consulting Network”.

Smatram da priprema za ovakvo takmičenje nije ni malo jednostavna iz razloga što nije takav zadatak da može da se sedne i nauči. Mi smo imale sreću da na fakultetu imamo Ekof Case Study Club koji nas preko radionica, gostujućih predavanja kao i internih takmičenja u studijama slučaja priprema za ovako ozbiljna internacionalna takmičenja. Pored toga, teorijsko znanje sa fakulteta kao i razna iskustva sa različitih praksi doprinose ovakvom uspehu.- ističe Iva Eremić.

Katarina Demijanenko objašnjava kakav su zadatak imale i kako je izgledalo samo takmičenje.

Naš zadatak u obe runde bio je da se postavimo u ulogu konsultanta i posavetujemo kompaniju koju odluku da donese. U prvoj rundi savetovale smo kompaniju iz Singapura koja ima platformu koja spaja psihoterapeute sa klijentima, da li da se proširi na tržište Velike Britanije ili ne. Mi smo je savetovale da se ne proširi na to tržište, zato što je prezasićeno, konkurencija je velika, i ne bi moglo da posluje uspešno i zauzme neki značajniji tržišni udeo. Umesto toga, savetovali smo im da se prošire na tržište Kine, budući da postoji jako mala ponuda, a velika tražnja za uslugama psihoterapeuta i Kina je bila optimalno rešenje jer kompanija dolazi iz Singapura, gde su jedna od najvećih etničkih grupa upravo Kinezi. 

Katarina dodaje i da je u drugoj rundi veći izazov bio pred njima, budući da je kraće trajala i morale su da predstave  svoja rešenje kroz kratku video prezentaciju. Ovde je njihov zadatak bio da posavetuju kompaniju koja se bavim proizvodnjom pametnih satova kako da proširi i poboljša svoje poslovanje i koju kompaniju da akvizira kako bi se povećala vrednost.

Naš predog je bio da počne da posluje u tržišnoj niši, konkretno zdravstvu, kako bi se diferencirala i dobila na vrednosti. Predložile smo da se satovi koriste u bolnicama i u kućnom lečenju starijih pacijenata za nadzor vitalnih funkcija, kojem bi zdravstveni radnici uvek imali pristup. Takodje smo predložili da kompanija kupi jedan američki startup koji se bavi analizom podataka, kako bi se sve analize koje su ključne za poslovanje i unapredjenje preduzeća odvijale u okviru kompanije. Druga runda je predstavljala veći izazov budući da smo morale da se upoznamo sa procesima i terminologijom, i na kraju smo morale da sve što smo istraživale sažmemo u kratak video od 5 minuta, ali smo uspele da se izborimo sa tim.

Prve u konkurenciji od preko 60 timova iz celog sveta!

Imajući u vidu da nismo znale ko nam je konkurencija, već samo da dolazi iz čitavog sveta, nismo očekivale ovakav rezultat. Naravno, nadale smo se plasmanu u finale, dok je pobeda bila nešto što smo priželjkivale. Ovakav rezultat je pokazao da uz prave mentore i rad može da se postigne veliki uspeh. On će nam značiti ukoliko se odlučimo za nastavak studija u inostranstvu, kao i za zaposlenje u sektoru poslovnog savetovanja. Takođe, pobeda nam daje vetar u leđa da nastavimo da se takmičimo na još zahtevnijim turnirima. – kaže Katarina Mitić.

Sam ulazak u Top 6 je bio veliki uspeh

Osećaj je stvarno neverovatan. Ni same još uvek nismo svesne svega. Od početka smo znale da imamo određena znanja i veštine koje smo stekle tokom fakulteta, radionica u EKOF Case Study klubu, kao i ranijim takmičenjima i praksama, ali nismo bile sigurne sa kakvom konkurencijom ćemo se susresti. Sam ulazak u Top 6 je bio ogroman uspeh za nas i znale smo da će konkurencija biti jaka, te nas je finalna vest o pobedi neizmerno usrećila. – otkriva Nina Bjeljac i kaže sledeće:

Ovo je samo prvi korak ka svemu što nas čeka, jer smo pokazale šta možemo i jako smo ponosne na ovaj uspeh. Od ponedeljka ne prestajemo da skidamo osmehe sa lica, zbog reakcija svih naših najbližih, porodice, prijatelja, kao i poznanika, koji naš uspeh slave kao svoj. Jedva čekamo da se skupimo sve i da proslavimo!

A kao pravi tim, pobednice dodaju:

Posle stresnih 2 nedelje i konstantnog rada, prepune smo utisaka. Jako smo zahvalne na konstantnoj podršci koju imamo od naših mentora, kolega, naših najbližih i ljudi u našoj okolini, koji konstantno veruju u nas. Radujemo se svemu što dolazi i jako smo ponosne na uspeh koji smo ostvarile!

Pobednicama i Ekonomskom fakultetu čestitamo na ovom velikom uspehu i želimo im još puno istih.

Pišu: Sandra Stanojević & Miljana Pantelić

Foto: Ekof Case Study Club

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.