Izgled Mundijala u budućnosti najavljuje novo istorijsko poglavlje?

Trenutno smo svedoci možda i poslednjeg Svetskog prvenstva u fudbalu u ovom izdanju, jer je FIFA najavila da postoji mogućnost da se od 2026. godine promene pravila i uvede nov format takmičenja.

Sadašnji format:

U takmičenju se u grupnoj fazi nalazi 32 ekipe, koje su podeljene u 8 grupa po 4 tima. Prva dva tima koja se nalaze na vrhu svake grupe prolaze u nokaut fazu gde se ukrštaju sa timovima iz drugih grupa. Ukupno se na prvenstvu igra 64 utakmice.

Mundijal 2026: Prekretnica

Sledeće prvenstvo se održava čak u 3 zemlje: Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku što je još jedna novina, jer se prvi put takmičenje održava u 3 zemlje.

Kako navodi Arsen Venger, dugogodišnji fudbalski trener Arsenala i direktor FIFA za razvoj fudbala, konačna odluka još nije doneta i doneće se verovatno sledeće godine. On navodi da postoji više varijanti koje se mogu dogoditi i da oni žele da donesu najbolju odluku. Postoji šansa da bude 16 grupa sa po tri tima, ili 12 grupa sa po 4 tima. Jedan od predloga je i da se organizuju dva odvojena takmičenja koja će imati 6 grupa od po četiri tima, a finale bi igrali pobednici ta dva takmičenja i na taj način bismo dobili novog šampiona sveta.

Povećanje broja timova:

Jedino što se zna je da će na sledećem Mundijalu učestvovati 16 timova više nego do sada, što znači da će ukupan broj učesnika porasti na 48, što predstavlja šansu i malo slabijim ekipama da se dokopaju najvećeg fudbalskog takmičenja.

I do 40 utakmica više:

S povećanjem broja timova, povećaće se i broj utakmica. U zavisnoti od formata, broj utakmica se može sa dosadašnjih 64 povećati na 80 i ovo važi za format 16 grupa po tri tima, ili sa 64 na čak 104 za format 12 grupa po četiri tima.

Da li će FIFA promeniti format, a time i ispisati nove stranice fudbalske istorije, ostaje nam da vidimo, a do tada ćemo uživati u neizvesnom i uzbudljivom toku aktuelnog Mundijala.

Piše: Sara Stojanović

Izvor: Arenasport, Mozzartsport

Foto: Independent.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.