Nikotin, doberman, silueta… Reči koje su dobile naziv po određenim ljudima

Ovo možda niste znali, reči, kao što su: nikotin, mazohizam, kvisling i mnoge druge, su dobile naziv po određenim ljudima kao posledica različitih događaja u istoriji.

Silueta

Silueta je umetnička forma koja je dobila naziv po francuskom ministru finansija Etjenu de Siluetu. Kralj Luj XV ga je angažovao da reši krizu koja je nastala nakon Sedmogodišnjeg rata (1756 – 1763). On je to rešio tako što je smanjio plate i penzije, a uveo je plemićke poreze, što se naravno nije dopalo narodu. Građani su počeli da nose odeću kao Siluet, običnu i tesnu i crtali skice ljudi po zidovima zgrada i pisali da su to Siluetove žrtve koje su se stanjile od gladi.

Nikotin

U pitanju je još jedna francuska ličnost – diplomata i naučnik, Žan Niko (Nicot). Kada se vratio sa službenog puta 1561. iz Lisabona u Pariz, poneo je duvan koji se tada pretvarao u prah i šmrkao i tako stvarao zavisnost, ali ujedno i rešavao bolove u telu. Od tada šmrkanje duvana je postalo veoma popularno u Parizu.  Godine 1753, jedan švedski prirodnjak, dao je jednoj sorti duvana naziv Nikotiana, u čast Francuza, a aktivni sastojak ove biljke dobio je naziv nikotin.

Doberman

Ova rasa pasa dobila je naziv po Karlu Dobermanu. Karl je bio veliki ljubitelj pasa, a po struci poreznik. Odlučio je da napravi rasu koja bi ga čuvala tokom neprijatnih naplata poreza po sili zakona. U tome je uspeo i tako su Dobermani dobili naziv po svom uzgajivaču.

Mazohizam

Austrijski pisac, Leopold fon Zaher-Mazoh, je bio pisac istorijskih romana i romana sa temama iz alternativne seksologije. Opisivao je seksualne fantazije i fetiše vezane za dominantne žene koje nose krzno. Te fantazije su za njega bile  stvarnost, čak su Mazoh i njegova ljubavnica potpisali ugovor po kom će on biti njen seksualni rob narednih 6 meseci, a ona će zauzvrat što češće nositi krzno. Po njemu je skovan termin mazohizam.

Mentor

Reč mentor dobija svoj naziv po liku iz Homerove „Odiseje“. Mentor je bio Odisejev veran prijatelj koji je čuvao njegovog sina Telemaha, dok je ovaj bio na moru 20 godina.

Kvisling

Sinonim za izdajicu koja sarađuje sa neprijateljem, dobio je naziv po norveškom političaru Vidkunu Kvislingu sa početka Drugog svetskog rata. On je organizovao mnoštvo sastanaka sa Hitlerom kako bi ga uverio da je neophodno da okupira Norvešku. Nakon što je Nemačka to i uradila, Kvisling je proglasio sebe premijerom, a svoju stranku jedinom legalnom političkom strankom.

Piše: Tara Komatina

Izvori:

https://kafenisanje.rs/2017/07/24/reci-za-koje-niste-znali-da-su-dobile-naziv-po-odredenim-ljudima/

23 words you didn’t know were named after people | Australian Writers’ Centre (writerscentre.com.au)

https://noviglas.info/2020/04/09/rijeci-koje-su-dobile-naziv-po-ljudima-ko-je-bio-gospodin-doberman/ž

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.