Šta predstavljaju boje koje se nalaze na nacionalnim zastavama?

Zastava je jedan od najvažnijih simbola bilo koje zemlje. One su ogledalo identiteta jedne nacije i spajaju ljude iste pripadnosti širom sveta. Svaka od njih ima karakteristične boje i ambleme vezane za istoriju i kulturu te zemlje. Međutim, da li ste se ikada zapitali, zašto zastave slovenskih zemalja imaju baš crvene, plave i bele boje ili šta predstavlja amblem sa dva stuba na zastavi Španije?

Slovenske zemlje

Crvena, plava i bela predstavljaju takozvane panslovenske boje i one se nalaze na skoro svim zastavama slovenskih zemalja. One su simbol revolucije, slobode i mira. Zemlje koje imaju ovakve zastave jesu Srbija, Hrvatska, Češka, Slovačka, Slovenija i Rusija, kao i nekoliko slovenskih entiteta i pokrajina (Vojvodina, Republika Srpska, Krim itd). Crvena boja na zastavi predstavlja krv koju su prolili ratnici za svoj narod, plava predstavlja nebo, dok je bela sinonim za zemlju.

Španija

Španska zastava je bojama podeljena na tri dela – gornji i donji deo su crveni, dok je središnji deo zlatno žut. U centralnom delu se nalazi amblem sa dva stuba, koji predstavljaju Herkulove stubove (što je bilo ime Gibraltara u istoriji). Između ovih stubova se nalazi grb sa krunom, što simbolizuje monarhiju u Španiji. Hrabrost, bogatstvo ali i njihov istraživački duh ogledaju se na ovoj zastavi.

Argentina

Ova zastava ima na sebi jedan karakterističan simbol – sunce. Ono predstavlja simbol života, ali i nezavisnost Argentine od Španije. Nalazi se na zastavi u znak sećanja na Majsku revoluciju, koja se odigrala u maju 1810. godine i označila početak nezavisnosti, te otuda naziv ovog simbola Majsko sunce. Pored toga, sunce još simbolizuje i boga Sunca iz drevne religije Inka. Na zastavi se takođe nalaze plava i bela boja- plava označava nebo, a bela podseća na sneg Anda.

Turska

Crvena boja na turskoj zastavi predstavlja krv koju su ratnici prolili tokom Turskog rata za nezavisnost protiv Francuske, Grčke, Engleske i Rusije. Prema predanju, kada se pojavio polumesec, on se odrazio na krv ratnika koji su ležali na zemlji. Polumesec i zvezda koji su takođe prisutni na zastavi, predstavljaju simbole islamske vere. Polumesec je simbol verske pripadnosti, dok bela zvezda predstavlja raznolikost turskih kultura.

Kanada

Javorov list, simbol Kanade, iza sebe ima dugu istoriju. Prvi doseljenici Kanade primetili su da je javor vrlo čest u toj zemlji, a potom su primetili da su domoroci iskoristili sok drveta kako bi pravili sirup. Ono zbog čega su ga izuzetno cenili jeste njegova nutritivna snaga. Javorov list danas simbolizuje kanadsku prirodu i on je najpoznatiji državni simbol Kanade.

Piše: Tanja Trkulja

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.