Preminuo pesnik Milovan Danojlić – Prve pesme je objavio u magazinu Student

Milovan Danojlić rođen je 3. jula 1937. godine u selu Ivanovci kod Ljiga , gde je završio osnovnu školu, u malom mestu u blizini završio  niže razrede gimnazije. Kasnije 1953. godine prelazi u Beograd gde  će završiti gimnaziju i Filološki fakultet na Odseku za romanistiku (francuski jezik i književnost).

Već u srednjoškolskim danima počeo je da piše, a neke od njegovih prvih pesama  kao što su “Zapis iz voza” i “Opravdanje koraka” objavljivane su u listu Student 1953. i 1954. godine. Zatim  je pisao kratke dopise  za list Republika, a sarađivao je kao stalni ili spoljni saradnik u dnevnim listovima Borba, Politika, NIN  i Pečat  kao i brojnim književnim časopisima.

Pesma “Zapis iz voza”, objavljena u listu Student

Prva njegova zbirka pesama objavljena je pod  nazivom“Kako spavaju tramvaji” a jedno od njegovih najpoznatijih proznih dela je delo “Oslobodioci i izdajnici” za koje je dobio i Ninovu nagradu. Od 1984. godine živi i radi u Francuskoj, gde je radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti,  jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke 1989. godine, član  i osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” i  dugogodišnji predsednik Srpske književne zadruge.

Preminu je juče u Francuskoj u osamdest i petoj godini.

Piše: Miloš Kilomović

Foto:  PETAR MARKOVIĆ / RINGIER, blic.rs

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.