Po prvi put u istoriji: Šampanjac će uskoro svoje mesto naći u svemiru


Kompanija G.H  Mumm iz Francuske je u saradnji sa privatnom svemirskom kompanijom Axiom Space, predstavila  svoj prvi šampanjac koji će moći da se proba u svemiru.

Pored toga što je prvi šampanjac koji će se konzumirati u svemiru, njegove nove metode sipanja i konzumacije imaće uticaj i na njegov ukus i teksturu. Dok ovaj šampanjac lebdi u nultoj gravitaciji odnosno specijalno dizajniranoj čaši, on je zapravo u formi pene, da bi se u tečnost pretvorio tek onda kada dospe do usta svog konzumenta.


Mogućnost da se pojavi u svemiru postignuta je izradom posebne boce zaštićene aluminijumom koja će svemirskim turistima omogućiti bezbedno služenje pića. Kompanija je godinama radila na ovom projektu, a izdanje svemirskog šampanjca predstavljeno je pre četiri godine. Ove godine kompanija je uspela da ispuni sve uslove i dobije sertifikat o bezbednosti boce, koji izdaje američki Nacionalni centar za svemirske studije (CNES).


Ambalaža je morala odgovarati posebnim uslovima kako bi boca bila poslata u svemir. U ovu svrhu,  kompanija Mumm je sarađivala sa agencijom SPADE, koja je specijalizovana za dizajn predmeta koji se koriste u svemiru i izvela je veći broj eksperimenata. 


Rezultat dugog i napornog rada jeste vino Mumm Cordon Rouge Stellar, čija je boca napravljena od klasičnog debelog stakla,  zaštićena omotačem od najkvalitetnijeg aluminijuma. Najviši stepen zaštite ima čep, koji se nalazi unutar čeličnog mehanizma za otvaranje, dizajniranog tako da ne dozvoli slučajno otvaranje boce i posledičnu štetu koja bi nastala pri nekontrolisanom rasipanju tečnosti po kabini. Ovaj mehanizam ujedno omogućava i uredno sipanje vina u bestežinskom stanju, što predstavlja veliki izazov još od početka svemirskog doba. Zapremina boce iznosi 375ml.


Ko će prvi imati priliku da isproba ovu inovaciju, da li će ona biti dostupna svim ljudima na planeti i kada, ostaje da vidimo u narednim godinama.

Piše: Isidora Nedić

Foto: Unsplash

Izvor: luxlife.rs & vinoifino.rs

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.