Čitaonice i biblioteke u Beogradu spremne da dočekaju brucoše

Predstavljamo vam čitaonice i biblioteke u Beogradu gde ćete pronaći dobar i miran prostor za učenje.

Čitaonice Biblioteke grada Beograda

Biblioteka grada Beograda je osnovana 1931. godine, kao javna i najveća pozajmna biblioteka. Smeštena u centralnoj zgradi u Knez Mihailovoj 56, biblioteka raspolaže sledećim čitaonicama koje su smeštene u centralnoj zgradi kao i ograncima biblioteke:

Čitaonica opšte referensne literature

Ona nudi 34 čitaonička mesta opremljena kako za upotrebu računara, tako i za drugu elektronsku opremu. Poseduje fond od 10.000 naslova. Radno vreme je radnim danima od 8 do 20h, dok je subotom od 8 do 14h.

Čitaonica Fonda umetnosti

Nudi 64 čitaonička mesta, a sadrži preko 18.000 publikacija. Otvorena je radnim danima od 8 do 20h, a subotom od 8 do 18h.

Čitaonica periodike

Nalazi se na Studentskom trgu 19 i sastoji se iz naučne čitaonice i čitaonice dnevne štampe. Prva poseduje 20 mesta, dok druga raspolaže sa pet mesta. Radno vreme je od 8 do 20h, a subotom od 8 do 14h.

Čitaonica odeljenja stare i retke knjige i knjige o Beogradu

Nalazi se u Zmaj Jovinoj ulici br. 1. Čitaonica ima pet radnih mesta. Radno vreme je od 8 do 20h, dok subotom radi od 8 do 14h. Članarina za studente iznosi 800 dinara.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“

Nalazi se na lokaciji Bulevar kralja Aleksandra 71. Prvenstveno je namenjena naučnim i nastavnim potrebama studenata. U okviru biblioteke postoji osam čitaonica, dok je radno vreme studentske čitaonice tokom školske godine od 8 do 23h. Cena godišnje članarine za studente iznosi 1500 dinara.

Narodna biblioteka

Osnovana je 1832. godine kao najveća nacionalna biblioteka u ovom delu Evrope. U njenom sklopu se nalazi 12 čitaonica, koje raspolažu sa 600 mesta. Godišnja članarina iznosi 3.000 dinara. Radno vreme biblioteke radnim danima je od 8 do 20h, dok je subotom biblioteka otvorena od 8 do 15h.

Biblioteka Doma kulture „Studentski grad“

Biblioteku Doma kulture čine četiri čitaonice sa 500 mesta. Smeštena je u okviru Studentskog grada, pa je pravi izbor za sve studente koji žive u domu. Korisnicima biblioteke su, osim čitaonica, na raspolaganju i knjige iz svih naučnih oblasti koje se izučavaju u okviru Beogradskog univerziteta. Fond biblioteke čini 50.000 knjiga. Za studente osnovnih studija cena godišnje članarine je 1500 dinara. Biblioteka je otvorena od 8 do 22h, dok je nedeljom zatvorena.

Piše: Almedina Islamagić

FOTO: unsplash

Izvori: https://bgb.rs/sr/vodic-za-korisnike/, http://www.unilib.rs/,

https://www.dksg.rs/lat/biblioteka/, https://nb.rs/

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.