Top 9 programskih jezika koje moraš naučiti do kraja godine

Iako izbor deluje kao da je jednostavan, ipak se treba opredeliti između programskih jezika koji su u velikoj potražnji, ali kojih često ima malo u ponudi i veoma ih je teško naučiti i primeniti. Neki programski jezici su stari, ali i korisni, te se zato kod njih javlja problem druge vrste – teško je probiti se u industriji sa programerima koji poseduju višegodišnje iskustvo.

Siguran izbor je koristiti jezik koji je već dobro poznat i dovoljno nov da postoji potražnja kod mladih programera. U nastavku sledi nekoliko pregleda za najbolje programske jezike za učenje ove godine.

Python

Iako postoji od 1991. godine, Python je nedavno ponovo oživeo zbog toga što je u njemu lako pisati kod, što ga čini i lakim za učenje. Postao je izuzetno moćan i fleksibilan – može se koristiti za pisanje aplikacija, ali i u razvoju web-a. 

Java

Java je stvorena još 1995. godine, ali ostaje jedan od najboljih programskih jezika na svetu. Razlog treba tražiti u tome što pokreće Android aplikacije, kao i televizore. Nezavisan je od platforme i radiće na praktično bilo kom uređaju, a nije teško shvatiti ga, čak i ako ste početnik. 

Javascript

Ovaj programski jezik nije previše težak za učenje i preporučuje se naučiti ga na početku karijere. Vrlo je fleksibilan za pravljenje bilo koje vrste aplikacije. 

Swift

Ukoliko vam je interesantan Mac ili IOS razvoj, ovo je jezik koji morate da naučite, obzirom da se skoro isključivo pojavljuje na Apple proizvodima. Može se koristiti i na drugim uređajima, ali je njegova ciljna grupa prvenstveno Mac operativni sistem. 

Kotlin

Malo ga je lakše preuzeti od Jave, što ga čini popularnim izborom za Android programere. Interoperabilan je sa Javom, tako da, ako ste već počeli da ga koristite, ne morate da pokrećete projekat od nule. 

C++

To je veoma moćan programski jezik za dizajniranje bilo čega – od jednostavnih aplikacija do čitavih operativnih sistema. Vrlo je fleksibilan i možete napraviti moćne programe. 

C#

Cilj C# je da bude manje složen od popularnih jezika za razvoj aplikacija kao što su C++ i Java. Automatski obrađuje mnoge stvari koje drugi programski jezici zahtevaju da sami kodirate, što znači da ćete imati dodatnu uštedu vremena prilikom njegovog korišćenja. 

R

Zainteresovani ste za nauku o podacima, statistiku i grafiku? R je pravi programski jezik za vas. U stanju je da analizira i vizualizuje velike količine podataka, što ga čini veoma različitim od većine drugih programskih jezika. Nije ga lako naučiti, ali uz prethodno znanje nauke o podacima i statistike, posedovaćete veštine za lakše savladavanje.

SQL

SQL je jezik koji se bavi podacima i bazama podataka. Koristan je ako vas zanimaju oblasti web razvoja ili analiza podataka.

Piše: Ivana Ilić

Izvor: Torquemag

Foto: Unsplash

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.