Mediji uporno pišu o Beograđaninu koji ne postoji

Kada se pojavio tekst o Beograđaninu koji je za tri meseca uštedeo čak 1000 evra, a uz to ima platu 42. 000 dinara, zapitali smo se da li je to zaista moguće. Na prvi pogled, sve to zvuči veoma lepo. Međutim, istina je zapravo drugačija –  ovaj Beograđanin ne postoji.

Momak iz Beograda, koji je do pre nekoliko meseci bio nezapsolen, bez prihoda, ispričao je kako je za kratko vreme uštedeo veliki novac. Naime, on je rezvio sistem tri koverte – u jednoj čuva evre, koje kupi čim primi platu, u drugoj čuva one krupnije novčanice, od 1.000 i 2.000 dinara i to je novac koji se koristi za dnevne troškove, dok u trećoj koverti čuva novčanice od 10, 20 i 50 dinara koje ubacuje na kraju svakog dana.

Pored sistema tri koverte, ovom Beograđaninu roditelji pomažu finansijski, umesto po kafićima druži se po kućama, ukoliko je pozvan na piće ponese nešto iz bifea svojih roditelja, živi sa devojkom koja plaća kiriju za stan, ali pored redovnog posla ima svoje „dodatne poslove“. Takođe, kao posebne savete ističe da se ne nosi puno para sa sobom, već onoliko koliko je potrebno za osnovne stvari, ali i da se prestane sa pušenjem i da se, umesto toga, novac koji je namenjen za cigarete stavi u posebnu kovertu.

Priča ovog Beograđanina zvuči veoma lepo, sve dok se podaci ne pogledaju detaljnije. Ovaj momak ima 31 godinu već šest godina, odnosno od 2016. godine kada je ova vest prvi put objavljena. Vest o ovom momku se ponavlja i godinu dana kasnije, u 2017. godini, zatim u 2018, i tako svake godine sve do aprila 2022. kada je poslednji put objavljena. Imaginarni Beograđanin svake godine izgovara iste rečenice, deli iste savete, samo se tabloidi menjaju.

Još jedan dokaz koji ide u prilog činjenici da ovaj momak ne postoji ide činjenica da su njegovi saveti zapravo klasični saveti koji se mogu naći na svakoj internet stranici koja govori o uštedi novca.

Piše: Sandra Stanojević

Foto: Unsplash

ZANIMLJIVOSTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.