Beogradski “Kineski zid”

Peking se može pohvaliti Kineskim zidom, a Beograd ovom zgradom koja predstavlja arhitektonsko čudo, građeno između 1960. i 1966. godine. To je najduža zgrada u ovom delu regiona, koja je dom za čak 3 500 ljudi!

Kineski zid i Meandra

Jedna od najdužih zgrada na svetu, nalazi se u opštini Novi Beograd, u Bloku 21.

Prepoznatljiva je po 2 naziva: Kineski zid i Meandra. Prvi nosi zbog svoje dužine od 1.000 metara, a drugi zbog krivudavog oblika slova S, a čija se lepota može najbolje videti iz “ptičje perspektive”.

Zgrada predstavlja arhitektonsko čudo koje je bilo ideja beogradskih mladih arhitekata, predvođena Mihailom Čankom, šezdesetih godina dvadesetog veka. Bilo je predviđeno da se u nju usele vojna lica, a sada u njoj živi druga ili treća generacija njihovih naslednika, ali i novi vlasnici.

Foto: Wikipedia / Alfdjole  – 011 info

Sastoji od devet lamela koje su spojene tako da predstavljaju dva spojena latinična slova S. Ukupno 798 stanova je raspoređeno na 5 spratova, uključujući i prizemlje. U zgradi se nalazi skoro 6.500 vrata, preko 5.000 prozora i 3.500 stanovnika. U zgradu se može ući na čak 62 ulaza, koji se nalaze na različitim adresama: Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Zorana Đinđića, ulica Milentija Popovića i ulica Antifašističke borbe. Za ljude koji po prvi put dolaze u ovaj objekat, nalaženje pravog ulaza može biti poprilično izazovno. 

Međutim, stanari zgrade su poprilično zadovoljni, jer im je sve pri ruci. U okolini se nalaze brojni objekti: škole, vrtići, igrališta, parkovi, pijaca.. Najveća mana je teško pronalaženje parking mesta, ali to je svakako uobičajena situacija u urbanom Beogradu. 

Piše: Isidora Nedić

Izvori: 011 info

Foto: Unsplash, 011 info,Wikipedia / Alfdjole  – 011 info

Leave a Reply

Your email address will not be published.