Devetostruko uvećanje upisnina na Fakultetu Muzičke umetnosti: ,,Spremni smo da nastavimo proteste.”

Studenti Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu, danas su se okupili spontano ispred zgrade ovog fakulteta u znak protesta zbog devet puta veće upisnine. Da li će se protesti nastaviti zavisi od uprave fakulteta.

Prema  rečima Nine Fuštar,  koja je student prorektor na Univerzitetu umetnosti, ne postoji jedna osoba koja je pokretač skupa, već su studenti ti koji su zajedno došli do zaključka da se danas trebaju okupiti ispred zgrade. Ulazak unutra je bio sasvim spontan, neočekivan.

Na pitanje da li su reagovali nadležni fakulteta i kakve su njihove reakcije, Nina dodaje: “Blokirali smo stepenište fakulteta, tako da je bilo reakcija, uglavnom negativnih. Objašnjavali su nam kako ne smemo tako nešto, kako nije u redu.”

Sagovornica ističe da konkretnog objašnjenje zbog čega je došlo do drastičnog povećanja cena upisnina još nema, osim što im se stalno govori da je sve poskupelo, prvenstveno struja.

Na pitanje koji su naredni koraci ukoliko se od povećanja ne odustane, Nina tvrdi da je na održanom veću pregovora bilo, ali bez konkretnog rešenja i dodaje:  “Student prodekan i članovi parlamenta trebali bi da se nađu na jednom sastanku sa upravom u narednih nekoliko dana, kako bi zajedno pokušali da pronađu rešenje, jer studenti neće odustati. Mi smo spremni da nastavimo proteste”.

Piše: Isidora Nedić

Izvor fotografije: fmu.ac.rs; printscreen/instagram.com/serbialive_beograd/

Fotografija preuzeta sa: Nova.rs

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.