Ishrana, muzika, organizacija: Vodič za život bez stresa

Šta je to neophodno da bismo ostali pribrani i koncentrisani i kako da se izborimo sa svakodnevnim stresom, pročitajte u nastavku teksta.

Smirenost je kolevka moći.“

Dž. G. Holand

Organizacija

Kao i za sve u životu, neophodno je da krenemo od nas samih, jer zaista umemo da budemo najgori neprijatelji našeg tela. Jako je važno da ne budemo preoštri i da nemamo nerealna očekivanja od sebe. Dobra organizacija obaveza i svesnost vremena koje posedujemo mogu mnogo da nam olakšaju probleme koji se svakodnevno nagomilavaju.

Ishrana

Najbolji recept za oslobađanje od stresa? Ugljeni hidrati! Ne, to ipak ne znači da čips i slatkiše treba da uvrstimo u glavni meni. S druge strane, doručak koji uključuje hleb, testeninu i žitarice, neophodan za uravnoteženo funkcionisanje. Takođe, namirnice bogate vitaminom C (limun, pomorandža), magnezijumom (spanać) i omega-3 masnim kiselinama (losos, tuna), dovode do jačanja imuniteta i pomažu u aktivnoj borbi protiv stresa.

Moj omiljeni način regulisanja stresa je definitivno crni čaj. Smanjen stres, a povećana koncentracija – 2 najbitnije stvari svakom studentu, naročito tokom perioda ispitnog roka. Ujedno, ukoliko unošenje ugljenih hidrata smeta vašem organizmu ili trenutno održavate dijetu, zbog čega ih izbegavate, crni čaj je onda najbolji izbor. Kome je ipak ovaj čaj prejak, šolja toplog mleka pred spavanje biće odličan način za opuštanje.

Fizička aktivnost

Pored same ishrane, neophodno je da vodimo aktivan život. Vežbanje može da bude i najbolji način prevencije samog stresa, a ako se pitate koji sport je najbolji za to, odgovor je – bilo koji. Najbolja aktivnost je ona koja je najbolja za vas, kojom želite da se bavite i koja vam prija, bilo to vežbanje u teretani, odbojka ili možda salsa. Kroz odabranu aktivnost ćete razvijati i svoju ličnost, raditi na samopouzdanju i smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Ono što je ključno jeste da se krećemo, makar i jednostavno šetali.

Muzika

Da li ste primetili koliko neka pesma može da vam oblikuje raspoloženje? To nije slučajno, i nije samo primećeno kod ljudi. Rađeni su naučni eksperimenti na biljkama, prilikom kojih je dokazano da određena vrsta muzike podstiče njihov rast, dok druga utiče negativno i povećava stres. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati i na nečiju play listu ne mogu preterano da utiču zdravstveni saveti ma kog stručnjaka, ali se setite da muzika zaista mnogo deluje na našu energiju i raspoloženje. Stoga, pažljivo birajte koju ćete pesmu slušati u datom trenutku.

Okruženje

Činjenica je da često ne možemo birati ko će nam biti kolege i ljudi sa kojima ćemo provoditi veći deo dana prilikom obavljanja posla. Ipak, možemo da izgradimo prijateljstva koja neće biti destruktivna po nas i našu energiju. Zato je ovde važno da se okružimo pravim ljudima, a da se od pogrešnih jednostavno sklonimo.

Sve navedene stavke zavise isključivo od nas i naših odluka – da uprkos okolnostima koje često nisu produkt ličnih želja, mi postavimo cilj da živimo na najbolji mogući način.

Piše: Sara Novakov

Foto: Unsplash

Izvori: https://home.hellodriven.com/articles/55-best-stress-quotes/ https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-diet-for-stress-management https://mendedhearts.org/story/exercise-vs-stress/

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.