U menzama nov cenovnik: Tri obroka za 266 dinara

Od 1. oktobra kreće nov cenovnik u studentskim menzama. Studente će sačekati nešto skuplje cene nego do sada, ali ishrana u menzi je još uvek najisplativija za studentski džep.

Naime, studenti na budžetu će za doručak izdvajati 56 dinara, umesto dosadašnjih 40 dinara, za ručak 120 dinara, umesto 72, a za večeru 90 dinara, umesto 59 dinara. Kompletna ishrana za mesec dana iznosiće oko 8000 dinara, što je i dalje velika ušteda.

Pored menze, poskupele su i ostale usluge Ustanove:

  • Kartica će sada koštati 2.700 dinara;
  • Žeton 1000 dinara;
  • Produženje kartice 1.700 dinara;
  • Duplikat kartice 2000 dinara.

A ko ima pravo da se hrani u menzi?

Pravo na ishranu imaju svi budžetski studenti – i oni koji su smešteni u domovima, ali i oni koji stanuju privatno. U menzama se do 21. u mesecu obroci mogu kupovati po dekadama, a nakon 21. i pojedinačno.

Po istim cenama mogu da se hrane i studenti iz Beograda koji su na budžetu, ali oni imaju pravo na jedan obrok dnevno. Da koriste menzu takođe imaju pravo i samofinansirajući studenti, ali za njih tri obroka koštaju ukupno 640 dinara.

Šta vam je potrebno da bi mogli da koristite menzu?

Kako bi se hranio u restoranu, student mora sa poseduje studentsku karticu pomoću koje se kupuju obroci ili na blagajnama studentskih restorana ili na infokioscima. Da bi mogao da se hrani u menzi, student mora da poseduje i žeton koji služi za korišćenje escajga.

Šta je na meniju?

Za doručak se obično služi neko pecivo, burek, omlet, pita, proja, jaja, viršle, šunka, feta, zdenka. Uz to, uvek postoji mogućnost da se uzme jogurt, mleko, čaj ili sok.

Za ručak na meniju uvek ima nešto čorbasto, i razna glavna jela, kao što su sarme, krompir na više načina, pasulj, pirinač, u kombinaciji sa mesom ili ribom u danima posta, a uvek je dostupna i salata. Za dezert, studenti imaju mogućnost izbora između soka, nekoliko vrsti voća i slatkiša.

Večera je slična ručku, osim što nema čorbe i dezerta. Ponekad dezert bude i za večeru, obično puding ili sutlijaš.

Ipak, vikendom je malo drugačije.

Doručak i ručak su vikendom kao i ostalim danima, a večera se dobija u vidu lanč paketa koji studenti nose sa sobom. U lanč paketu se nađe četvrtina hleba ili lepinja, zatim pašteta, mesni narezak, tunjevina, sardina ili nešto suhomesnato, kao i jogurt, mleko, čokoladno mleko ili sok.

Za roditelje i studente ishrana u menzi je veoma olakšavajuća – zahteva manje novca, hrana je zdrava i raznovrsna, svakako bolji izbor nego svakodnevna kupovina u restoranima brze hrane i pekarama, ali i štedi vreme za studente smeštene u privatnom smeštaju.

Piše: Sandra Stanojević

FOTO: menza_recenzije_bg

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.