Naše odbojkašice brane svetsko zlato

Svetsko prvenstvo za odbojkašice biće 19. takmičenje FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) svetskog prvenstva za žene u odbojci. Početak prvenstva je 23. septembara, dok su domaćini ovog događaja Holandija i Poljska. Srpska reprezentacija igra prvi meč protiv reprezentacije Kanade u nedelju, 25. septembra u 20 časova. Direktan prenos je na kanalu SportKlub.

Na takmičenje su se automatski kvalifikovale zemlje domaćini- Holandija i Poljska, ali i Srbija, Argentina, Belgija, Brazil, Bugarska, Dominikanska Republika, Italija, Japan, Kazahstan, Kamerun, Kanada, Kenija, Kina, Kolumbija, Koreja, Nemačka, Portoriko, SAD, Tajland, Turska i Češka. FIBD je 1. marta ove godine proglasila Rusiju nepodobnom za međunarodna i kontinentalna takmičenja zbog invazije Ukrajine, te je kao rezultat toga ova država van prvenstva.

Seniorke Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore) su do sada igrale pet puta na Svetskim prvenstvima: 1978. u Kazahstanu, kada su zauzele 16. mesto, 2006. u Japanu, gde su osvojile bronzanu medalju i 2010. kada su zauzele osmo mesto, potom, 2014. u Italiji, na sedmom mestu i 2018. godine, kada je ostvaren najveći uspeh osvajanjem zlatne medalje i titule svetskog prvaka.

Piše: Ivana Ilić

Izvor: https://nova.rs/sport/ostalo/odbojkasi-odbojkasice-svetsko-prvenstvo/

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.