Triatlon spektakl u Beogradu

Najveća triatlon trka na našim prostorima, a ujedno i Prvenstvo Srbije u poludistanci, održaće se na Adi Ciganliji, pod nazivom „11 TriBelgrade“, 18. septembra 2022. godine. Trka se sastoji iz: 1,9 km plivanja na Adi Ciganliji, 90 km vožnje bicikla podeljene u četiri kruga i 21,1 km trčanja, tri kruga, a sve to uz uživo prenos na kanalu „Arena“.

Učesnici

Trka će okupiti oko 500 učesnika, od kojih je preko 200 iz 17 zemalja sveta, a pored individualnih takmičara postoji i 17 štafeta, u kojima se dešava da učestvuju mama, tata i neko od dece.

Plivanje, biciklizam i trčanje

Takmičari najpre plivaju na jezeru Ade, gde je limit plivačkog segmenta jedan sat i 10 minuta. Potom, izlaze na maršutu Obrenovački put prema Železniku koja je za potrebe ove trke, u periodu od 6.30 do 11.30, zatvorena. U povratku od Železnika, ide se pored Ade, prelazi se Novi most, koji će takođe biti zatvoren iz istih razloga. Zajednički limit biciklističkog i plivačkog segmenta iznosi pet sati. Nakon 90 km vožnje bicikla, sledi polumaraton koji takmičari trče od Ade do Beograda na vodi i nazad. Trasa za trčanje smeštena je uz reku Savu, ispod mostova uz ravnu stazu. Krajnji limit sva tri dela iznosi sedam sati.

Nagrade

Nagrade za pobednike, u muškoj i ženskoj kategoriji, su novčane i iznosi su sledeći: za prvo mesto 2000 evra, za drugo 1500, za treće 1000, a predviđene su i nagrade za četvrto i peto mesto, koje iznose 300, odnosno 200 evra.

Organizatori trke su sportsko udruženje 11tri u saradnji sa triatlon savezom Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport i omladinu i sekretarijata za sport Grada Beograda.  

Piše: Ivana Ilić

Izvori: https://www.telegraf.rs/sport/ostali-sportovi/3553735-sprema-se-rapsodija-na-adi-ciganliji-beograd-uporiste-svetskog-triatlon-spektakla i https://11tri.com/

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.