Na 28. Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa

Uoči početka 28. Sarajevo Film Festivala, u kinu Meeting Point u Sarajevu upriličeno je druženje s predstavnicima medijima, partnerima i pokroviteljima Festivala, među kojima su i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Opština Centar Sarajevo. 

Dobrodošlicu svima, kao i dobrodošlicu publici i gostima na ovogodišnji Festival, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović istakao je: “U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija Jugoistočne Evrope na svetu. Raduje nas ponovni susret s publikom bez ograničenja, u punom kapacitetu i s gostima iz celog sveta.

Kenan Magoda, predednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo – govori: “Sarajevo Film Festival tradicionalno predstavlja vrhunac turističke sezone u Kantonu Sarajevo i od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo prepoznat je kao nezaobilazan deo turističke ponude i jedan od najznačajnijih kulturnih i društvenih događaja u celoj regiji, koji privlači rekordan broj posetioca. Ponosni smo što smo dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala i partner nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. 

Načelnik Opštine Centar, Srđan Mandić: “Ceneći značaj Sarajevo Film Festivala, zasigurno jednog od najvećih kulturnih projekata u BiH i šire, a koji se najvećim dijelom priprema i realizira na području centralne gradske opštine. Opština Centar je pored finansijske, pružila i druge vidove podrške organizaciji ovog velikog kulturnog događaja. “

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić istakao je: “Sarajevo Film Festival je jedan od najprominentnijih filmskih festivala u Evropi i važna kulturna manifestacija, ne samo za profesionalce iz filmske industrije nego za sve one koji imaju poveznicu s njom. Najveće zvezde filma posećuju naš Sarajevo Film Festival, ali i desetine hiljada gostiju i ljubitelja filma iz celog sveta, kojima, siguran sam, Sarajevo ostaje u najlepšem sećanju. 

Svetski, a naš: Sarajevo Film Festival okuplja svetske zvezde

Ko će dobiti nagradu “Počasno Srce Sarajeva”?

Veliko interesovanje publike za Sarajevo Film Festival

Izvor: SFF

Foto: SFF

Leave a Reply

Your email address will not be published.