Svetski, a naš: Sarajevo Film Festival okuplja svetske zvezde

Sarajevski filmski festival ili Sarajevo Film Festival (izvorno Sarajevo Film Festival), skraćeno SFF, jedan je od najprometnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Evropi i jedan od većih filmskih festivala u Evropi.

Osnovan u Sarajevu 1995. godine, tokom opsade grada. Svake godine dovodi međunarodne i domaće poznate ličnosti u prestonicu Bosne i Hercegovine. 

Prvi SFF održan je od 25. oktobra do 5. novembra 1995. godine. U to vreme, opsada Sarajeva je još uvek bila u toku i pretpostavljalo se da će poseta biti malobrojna. Međutim, iznenađujući broj od 15.000 ljudi je došao da gleda filmove, od kojih je 37 bilo iz 15 različitih država.

Deo programa SFF-a održava se u Narodnom pozorištu u Sarajevu ispred kojeg se nalazi festivalski trg i crveni tepih, a ostali programi i projekcije se održavaju u open-er kinu Metalac, Bosanskom kulturnom centru te ostalih pet kina i lokacija širom grada.

Glavni grad Bosne i Hercegovine na SFF-u ugostio je mnoge poznate strane ličnosti, među kojima su i Robert de NiroAndželina Džoli, Bred PitDanijel KrejgDžon MalkovičKevin SpejsiErik KantonaBenisio del Toro i mnoge druge…

Pobednik festivala iz 2001. godine, drama Ničija zemlja režisera Danisa Tanovića, osvojio je prestižni Oskar u SAD. 

Talents Sarajevo

Talents Sarajevo predstavlja obrazovnu platformu i mjesto za povezivanje novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope (Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija, itd). 

U pitanju je intenzivni petodnevni program edukacije, umrežavanja i mogućnosti obuke sa nekim od vodeći svetski filmski profesionalci.

SFF služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Ove godine Sarajevo Film Festivala počinje 12. i trajaće do 19.08.

Na 28. Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa

Ko će dobiti nagradu “Počasno Srce Sarajeva”?

Veliko interesovanje publike za Sarajevo Film Festival

Izvor: Sarajevo Film Festival & SFF

Foto: SSF

Leave a Reply

Your email address will not be published.