Ekstremni sportovi u Srbiji: Ovo su naših TOP 5

Volite da rizikujete? Da li ste i vi zavisnik od adrenalina i pomerate li svoje granice? Ako ste ljubitelj ekstremnih sportova onda odlično znate taj osećaj adrenalina u krvi. Međutim, jeste li znali da je sve više ekstremnih sportova i u Srbiji?

U nastavku vam predstavljamo naših TOP 5 ekstremnih sportova. Evo šta je nas ostavilo bez reči. Idemo od kraja, povećavamo adrenalin.


Mesto broj 5: Planinski biciklizam


Brdski ili planinski biciklizam je sve popularniji sport koji se odnosi na vožnju off-road. Odnosi se na vožnju preko strmih ili zahtevnijih terena poput šuma, blatnjavih puteva, brda. Dobra oprema, znanje, surovi tereni i ono bez čega se ne vozi – avanturistički duh, karakteristike su koje krase ovaj ekstremni sport koji se razvio sedamdesetih godina prošlog veka.
Neke od lokacija na kojima se možete oprobati u ovom sportu: Kopaonik i Fruška gora.


Mesto broj 4: Rafting


Jedan od najpopularnijih ekstremnih sportova kod mladih, ujedno i najtraženiji je rafting. Protivnici su vam brze i snažne planinske reke što i čini ovaj sport ekstremnim. Prema statistici, svaki treći stanovnik naše zemlje se oprobao u ovoj avanturi.
Lokacije gde se možete sukobiti sa brzacima: Tara i Drina.

Mesto broj 3: Bandži džamping


Bandži džamping ili adrenalinski šok. Prilikom skoka dostiže se brzina od 100 km/h, a nalet adrenalina je neverovatan. Pored hrabrosti, ovde je jako važno da slušate uputsva instruktora, a o proveri opreme ne treba ni pričati. Lokacije u Srbiji: ako želite urbano okruženje onda je to Ada, a ako ste ljubitelji prirode pravo mesto je Tara.


Mesto broj 2: Paraglajding


Paraglajding ili jedrenje padobranom je jedan od najzanimljivijih ekstremnih sportova današnjice. Pored adrenalina, za one koji prevaziđu strah od visine ovo je pravo uživanje. Prelepi pejzaž, a vi ste na vrhu. Ovde se ne iskače iz aviona jer sve što vam je potrebno, pored znanja i smelosti jeste neko brdo i livada sa koje možete poleteti i naravno, kompletna oprema.
Neke od lokacija u Srbiji gde možete isprobati ovaj sport: Niška Banja, Fruška gora, Zlatibor, Vršac.

Mesto broj 1: Padobranstvo


Tu smo. Ovde adrenalin verovatno ne poznaje granice. Nezaboravno iskustvo, zemlja i nebo. Ovaj sport je svakako najzahtevniji, ali i najekstremniji, pa je za one koji su spremni na rizik. Pre svega, let avionom, visinu vam nećemo otkrivati, 60 sekundi slobodnog pada i pogled zapamćenje. Pa najhrabriji, usudite se.
Neke od lokacija u Srbiji: Beograd, Novi Sad i Paraćin.

Pored navedenog tu su i: Ronjenje, planinarenje teškim stazama, Zip line, adrenalinske vožnje i skijanje na vodi.

Ovo su sportovi koji se doživljavaju, a taj doživljaj se ne zaboravlja. Ipak, pre nego što se upustite u ove sportove, naš savet je da se dobro informišete o njima, konsultujete se sa instruktorima i pridržavate se svih pravila jer je bezbednost uvek na prvom mestu. A dok ne sakupite hrabrosti i ne prođete dobru obuku za samostalne avanture, na raspolaganju su vam uvek tandem letovi, skokovi i vožnje.

Izvor: https://bookaweb.com/sr/blog/top-10-adrenalinskih-aktivnosti, https://kopaonik.travel/da-li-je-planinski-biciklizam-tezak-za-savladavanje/

Piše: Miljana Pantelić

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.