Položaj mladih u Srbiji: Žrtve diskriminacije ili zlostavljanja

Izveštaj „Ljudska prava mladih u Srbiji u 2021. godini“ pokazao je da su mladi tokom prošle godine često bili diskriminisani ili žrtve zlostavljanja ili torture. Takođe, izveštaj kaže da su mladi često bili angažovani na privremenim poslovima, dok je prosek zarade bio za četvrtinu niži nego svih zaposlenih.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra za ljudska i manjinska prava, Ivana Joksimović, navela je da je bitno da se obrade polja obrazovanja mladih o pravima i demokratiji, jer svako najbolje zna koji su problemi i smetnje za dostizanje pune jednakosti u društvu. Prema njenim rečima, obezbeđujući bolji položaj mladima, obezbediće se i da prava i dostojanstvo mladih budu zaštićeni.

Vladica Ilić, koorditanor programa Krivična pravda Beogradskog centra za ljudska prava, rekao je da mladi moraju iskreno da učestvuju u političkim procesima. Takođe, istakao je da je mnogo mladih tokom prethodne godine bilo žrtva torture ili zlostavljanja, te da nijedan počinilac nije kažnjen, niti je žrtva dobila naknadu.

Mladi – zaposleni bez ugovora

Mladi ljudi su u najčešće angažovani na privremenim ili povremenim poslovima i većina je bez ikakvih ugovora ili sa ograničenum ugovorima. Takođe, zarada mladih je za četvrtinu niža nego kod svih zaposlenih u Srbiji. Preko 70 odsto mladih još uvek živi sa roditeljima.

Prava mladih su posebno bila ugrožena tokom uvođenja kovid propusnica.Takođe, diskriminisani su bili oni koji nisu mogli da prime vakcinu.

U ustanovama za izvršenje sankcija tokom 2021. godine bilo je 20 odsto, odnosno oko 2000 mladih. Dve osobe su preminule, 13 je pokušalo samoubistvo, njih 98 je bilo na odvikavanju od zavisnosti, šestoro inficirano HIV-om, a dve osobe su imale onkološko oboljenje, dodao je Vladica Ilić.

Što se tiče mladih i prava na besplatnu pravnu pomoć, ne postoje podaci o broju onih koji zapravo to pravo ostvaruju.

Piše: Sandra Stanojević

Izvor: https://rs.n1info.com/vesti/izvestaj-mladi-u-srbiji-u-2021-na-meti-diskriminacije-i-torture/

Foto:Unsplash

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.