Kakav je osećaj voditi otvaranje Evrovizije? Odgovor ima Mario Acampa

Evrovizija se završila pre dve nedelje i dobili smo nove pobednike. Reditelj, glumac, tv i evrovizijsko lice predstavljaju četiri odrednice za našeg današnjeg sagovornika, Maria Acampu. Italijanskoj publici poznat je sa malih ekrana, a pre tri nedelje imao je priliku da se predstavi i publici širom Evrope i sveta. Mario je bio voditelj brojnih događaja koji su se održavali tokom najveće muzičke manifestacije na svetu – Evrovizije.

Kako je došlo do toga da budeš jedan od voditelja pratećih evrovizijskih emisija i događaja?

Već 5 godina sam zvanični italijanski komentator Dečje pesme Evrovizije i oduvek sam voleo Evrovizijski svet. Dobio sam poziv da vodim dodelu žrebanja Evrovizije 2022, to je izgledalo kao san. Osećao sam se kao kod kuće, ali nisam se nadao da će me i RAI (Italijanska radio-televizija) pozvati da vodim otvaranje i press konferencije! Dokazalo se da se snovi mogu ostvariti!

Ovogodišnja Evrovizija mnogo je značila Evropi, ali i svetu

Ova Evrovizija je mnogo značila celoj Evropi, ali i svetu. Dešavanjem smo proslavili muziku nakon godina kovid perioda i to je predstavljalo prekretnicu. Pobeda Ukrajine usred rata daje predstavu o tome kako Evrovizija nije samo muzički, već i društveni događaj.

Imao si priliku da razgovaraš sa predstavnicima, učesnicima i učesnicama. Možeš li izdvojiti sagovornika koji ti je najviše odgovarao za saradnju?

Biti domaćin mi je dalo priliku da se bavim različitim kulturama, jezicima, ličnostima. Bilo mi je prijatno sa svima! Osetio sam harizmu Mie Dimšić iz Hrvatske, bio sam dirnut sa Stefanom iz Estonije kada smo pričali o sestrama. Video sam volju za životom u očima Michael Ben Davida iz Izraela, a totalno me je oduševila i Cornelia Jakobs iz Švedske.

In coprore sano mi je ostala u glavi

To je jedna od pesama koja mi je najviše ostala u glavi. Imao sam prilike da je najavim prilikom njenog nastupa u Evrovizijskom selu. Ima posebnu harizmu i dubinu svojih poruka, u kombinaciji sa hipnotičkim zvucima njene muzike, mislim da su joj nastupi zaista jedinstveni.

Ukrajinski bend Kalush Orchestra odneo je ubedljivu pobedu. Kako ti se dopadaju novi pobednici?

Pre početka meet and greet poslušao sam sve pesme u nizu ne gledajući ko su i odmah se sećam da sam pomislio: ova pesma (Stefania) je stvarno moćna. Zaista mi se sviđa Kalush Orchestra, sigurno oni i ceo ukrajinski narod prolaze kroz užasan trenutak.

Muzički, podsećaju me na tradiciju južne Italije odakle je moja porodica, tako da mi se baš dopadaju.

Piše: Lazar Smilić

Foto: Mario Acampa

Društvo – Mario Acampa

Leave a Reply

Your email address will not be published.