Leskovačka mućkalica: Iz Leskovca direktno za studente u Tokiju

Na Univerzitetu u Tokiju svoje mesto uskoro će naći i srpska leskovačka mućkalica, kao zajednički projekat srpske ambasade u Japanu i grupe studenata iz Tokija. 

Prvi put srpsko jelo će se naći na jednom japanskom univerzitetu, što će značajno ojačati odnose Japana i Srbije. U pitanju je srpska leskovačka mućkalica koja će se služiti u ograničenom vremenskom periodu na japanskom Univerzitetu Aojama Gakunin. 

Pomenuti projekat je deo zajedničke saradnje jedne grupe studenata i ambasade Srbije u Japanu. 

S obzirom da je svetska kuhinja vrlo popularna kod Japanaca, srpska hrana posebno je zapažena u poslednje vreme.

Krajem 2021. godine kompanija Macubara Fuds počela je sa prodajom gotovih proizvoda srpske leskovačke mućkalice, nakon što je dobila zvanično odobrenje od Ambasade.

Predstavnici kompanije navode da će ovaj potez posebno ojačati zajedničko prijateljstvo Japana i Srbije i da će probuditi interesovanje za srpsku kuhinju kod Japanaca.

Srpsko-japanska saradnja ima svoju dugu istoriju i započeta je razmenom pisama između srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđi 1882. godine.

Pored ponude leskovačke mućkalice na japanskom univerzitetu zainteresovani ljubitelji ovog jela mogu recept naći i na sajtu Univerziteta Aojama Gakunin.

Piše: Aleksandra Mačkić 

Izvor: https://rs.n1info.com/

Foto: https://odslatkogasladje.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.