Studentkinje Geografskog fakulteta osvojile 1. mesto u štafetnom polumaratonu

Studentkinje Geografskog fakulteta, Jelena Anđelković, Katarina Marić, Emilija Matić i Petra Savić, osvojile su 1. mesto u štafetnom polumaratonu na 35. Beogradskom maratonu u kategoriji ženskih studentskih i profesorskih ekipa. Mentor i velika podrška ovoj ekipi je bio docent Rajko Golić.

Jelena Anđelković – prva izmena (apsolvent Turizmologije)

Katarina Marić – druga izmena (treća godina Turizmologije)

Emilija Matić – treća izmena (treća godina Turizmologije)

Petra Savić – četvrta izmena (apsolvent Turizmologije)

Za magazin Student Emilija Matić govori o pripremama za maraton, podršci fakulteta i itiscima sa takmičenja.

Osvojile ste prvo mesto u štafetnom polumaratonu u kategoriji ženskih studentskih i profesorskih ekipa. Koliko je bilo naporno?

U poređenju sa maratonska 42 km, 5km je bilo fizički savladivo, jedino je postojala psihička barijera hoćemo li uspeti i kako će sve izgledati jer nam je prvi put da učestvujemo na maratonu. Nije nam bio cilj da imamo najbolje vreme, niti da budemo na podijumu, već nam je bilo važnije da uživamo u trci i istrčimo svoju deonicu. Tog dana je bilo zaista toplo, i pre svega, srećne smo što smo istrčale štafetu. Bile smo zaista srećne što smo zajedno uspele, a kada je objavljen rezultat da smo prve u svojoj kategoriji još više smo bile ponosne, a pritom i iznenađene.

Šta vas je navelo da se takmičite i kako ste formirali ekipu?

Pre svega, navela nas je želja da vidimo kakav je osećaj biti deo jednog ovako velikog sportskog događaja sa dugom tradicijom. Atmosfera je drugačija, novo iskustvo. Sa druge strane, ovo je samo motivacija da sledeće godine budemo opet među učesnicima. Prilikom formiranja ekipe nam je pomogao profesor Rajko Golić, koji nam je bio mentor i kome smo veoma zahvalne.

Emilija Matić 

Koliko dugo i na koji način ste se pripremale za trku?

Nekoliko nedelja pred sam maraton su pripreme počele. Mada, nisu bile zajedničke pripreme, svako se pripremao svojim tempom. Svaka od nas ima svoje aktivnosti mimo fakulteta. Neka od nas igra folklor godinama, neka trenira mačevanje, neka planinarenje, neka tenis, pa nam je to i pomoglo da se lakše spremimo pored svakodnevnog trčanja, hodanja, istezanja.

S obzirom na to da ste sve aktivni studenti, da li su pripreme i takmičenje uticali na fakultetske obaveze?

Nisu nas omele jer je i sam maraton bio u nedelju. Svakako je bilo potrebno izdvojiti određeno vreme, ali dobra organizacija je pola posla.

Jelena Anđelković


Poznato je da vam je mentor bio Rajko Golić, docent, da li to znači da ste imale podršku svog fakulteta pre i tokom takmičenja?

Podrška nije izostala. Fakultet nam je obezbedio startnine, a profesor Rajko Golić, koji je i sam trčao maraton, nas je informisao i dao savete i ohrabrenje koji su nam značili.

Prvo mesto je tu, a kakav utisak vi nosite sa trke i da li ste motivisane da se i sledeće godine takmičite?

Predivno iskustvo, mnogo pozitivne energije, sjajna manifestacija da se upoznaju novi ljudi, pa čak i van granica naše zemlje. Jako je lep osećaj biti deo jubilarnog 35. Beogradskog maratona, bez obzira na rezultate. Medalje su svakako tu, kao i prvo mesto, kao lepo sećanje i velika motivacija da sledeće godine trčimo polumaraton, a možda i maraton, ko zna.

Magazin Student ovom prilikom čestita devojkama na uspehu i želi im da sledeće godine ponove uspeh na maratonu.

Piše: Bojana Krezović

FOTO:

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.