Šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas? Odgovor daju „Muškarčine“ Reflektor teatra

Najdugovečnija predstava Reflektor teatra nakon više od dva meseca ponovo će biti na sceni Dorćol Platza u četvrtak, 19. maja od 20h. Omiljena predstava beogradske publike krajem ove godine obeležiće 10 godina od premijernog izvođenja. Deceniju kasnije ona nije manje aktuelna i sveža u promišljanju pitanja šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas.

„U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja. Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem“, navode iz Reflektor teatra.

Predstava „Muškarčine” nastala je iz ličnih priča i iskustava glumačke ekipe koju su u trenutku stvaranja bili srednjoškolci, ali i dramatizacijom teza iz knjige „Budi muško“ Stiva Bidalfa, citiranjem teoretičara muškog pokreta i od fragmenata medijskog prikazivanja muškosti.

U predstavi igraju Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuju Minja Bogavac i Vojkan Arsić.

Svoje karte za predstavu možete napabiti na blagajni Reflektor teatra u Dorćol Platzu, na prodajnim mestima i sajtu Tikets.rs, a možete ih i rezervisati putem društvenih mreža i broja telefona 060 300 888 6.

Sjajna vest za studente i srednjoškolce je da u ovom omladinskom teatru imaju obezbeđenih 50% popusta na regularnu cenu ulaznice.

KULTURA

Reflektor teatar

Foto: Ana Stojakov

Leave a Reply

Your email address will not be published.