Koji grad je svetska prestonica meda?

Beč. Osim toga što je grad vina, valcera i snova, takođe je svetska prestonica meda. U Beču je širom grada raspoređeno više od pet hiljada košnica. Sav med koji dvesta miliona pčela proizvede prodaje se u humanitarne svrhe.

Pčelarstvo u Beču počelo je da se razvija još u osamnaestom veku. Upravo tada je carica Marija Terezija osnovala prvu pčelarsku školu. Njen rođendan, dvadeseti maj proglašen je za svetski dan pčela, a danas u Beču postoji više od četiri stotine različitih vrsta pčela.

Zanimljivo je da se košnice nalaze na najistaknutijim mestima u gradu kao što su Istorijski muzej, Gradska kuća, Opšta bolnica, Univerzitet, bečki parkovi, pa čak i Bečko centralno groblje.

Godišnje pčele proizvedu više od sto osamdeset kilograma meda. Građani Beča trude se da doprinesu brizi o pčelama tako što se bave gajenjem poljskog cveća, a u Austrijskoj prestonici postoji više od 50% zelenih površina što predstavlja odličnu pogodnost za razvoj pčelarstva.

Gradonačelnik Beča ističe da je najvažnije da pčele imaju dobre uslove, dovoljno hrane, a za budućnost najavljuje povećanje broja košnica.

Piše: Jovana Pantelić

Izvori: Lola magazin

Al Jazeera Balkans

Foto: Unsplash

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.