STUDENTI NEMAJU CENU

Vi znate da bi studenti za hiljadu dinara uradili šta god. Svaki student će da izađe gde mu kažete, date mu hiljadu dinara, pojaviće se gde god, na Gazeli ili gde god…“, rekla je voditeljka jutarnjeg programa na Happy Televizije, Aleksandra Brčić.

Studentima/studentkinjama Univerziteta u Beogradu izjava gore pomenute voditeljke nije dočekana na odobrenje. 

Akademska zajednica ujedinila se u borbi očuvanja ugleda studenata u našoj zemlji. Kao najstarije i jedino univerzitetsko glasilo na Balkanu, magazin Student sinoć je putem svojih društvenih mreža stao u odbranu časti studenata i studentkinja i tom prilikom istakao: Studenti su za ovu zemlju dali život, poput osnivača magazina Student, Iva Lole Ribara. Studenti/studentkinje na univerzitetima širom Srbije predstavljaju budućnost Srbije.Zemlja bez obrazovane omladine, zemlja je bez budućnosti. Naš obraz nije na prodaju.

Ilija Todorović , predsednik Saveza studenata Beograda koji je i izdavač magazina Student, povodom novonastale situacije govori: Savez studenata Beograda, kao najstarija studenatska organizacija na Balkanu i kao neko ko devet decenija brani stavove studenata osudjujemo sramnu izjavu voditeljke Happy Televizije. 

Nedopustivo je da se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom izjavi da se studenti plaćaju i da mogu da se kupe za neki novac. Studenti jesu i biće nosioci budućnosti ove zemlje, neko ko se obrazuje da bude akademski građanin. Nedopustivo je da se tako nesto kaže, a da pritom prođe bez posledica. Kao  predstavnik studenta i neko ko ih dobro poznaje, studenti možda jesu inertni i nedovoljno zainteresovani za društveno i političko delovanje, ali nikad potkupljivi, uvek ponosni i prkosni. Čak i izvinjenje koje je jutros usledilo u jutarnjem programu, nije adekvatno, rečeno je da mi, studenti, nismo dobro razumeli nešto. 

Očekujem da će pre svega sa saopštenjem i osudom izaći Univerzitet u Beogradu, kao najveći i najznačajniji univerzitet u našoj zemlji. Pored saopštenja i osude UB, očekujem da se oglase i svi ostali univerziteti u Srbiji. 

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, koji čine svi fakulteti koji se nalaze u sklopu Univerziteta u Beogradu takođe su pružili podršku studentima i studentkinjama. 

Ana Grčić, student prorektor, ispred SPUB-a dala nam je kratak komentar na izjavu novinarke Happy Televizije: Izjavu novinarke na nacionalnoj frekvneciji smatram neprimerenom u pogledu etiketiranja jednog sloja društva koje treba da bude sinonim za obrazovanje u našoj državi. Ugled studenata mora ostati zaštićen, za šta se moje kolege bore svakog dana.

Pored toga, Ana je dodala: Studentski predstavnici reagovali su ovim povodom hitnim saopštenjem i zahtevom za izvinjenje. Od članova akademske zajednice dobili smo punu podršku za naše saopštenje, takođe verujemo da će se i oni ovim putem oglasiti.

Predsednica SKONUS-a, Margareta Smiljanić ističe: Izjavu voditeljke jutarnjeg programa smatram neprimerenom u potpunosti. Umesto da se u medijima promovišu aktivnosti studenata i njihovi uspesi, izrečeno je nešto što apsolutno degradira svaku mladu osobu.

Kako bi trebalo akademska zajednica da reaguje na ovakvo predstavljanje studenata na nacionalnoj frekvenciji?

Margareta: Studenti su odmah reagovali i pokazali jedinstvo u svom stavu. Akademska zajednica uvek mora biti na strani studenata i u svakoj situaciji. Ova neprimerena izjava našla se na društvenim mrežama uz brojne komentare mladih i pokazala je da se glas mladih dobro čuje i da nema cenu.

Da se ne oglašavaju samo predstavnici akademske zajednice i insitucija širom Srbije, govori nam u prilog da je studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu, Dunja Marić koja je vrlo rado prihvatila poziv Studenta da da svoj komentar na novonastalu situaciju. 

Voditeljka je svojom izjavom prikazala tačno ono što misli svaka potkupljiva osoba – da su baš svi takvi. Televizija Happy je svojim “izvinjenjem” dokazala da se  kao redakcija slažu sa svime što je voditeljka izgovorila u toj emisiji. Sramotno je na taj način govoriti o mladima – koji su većina na svakom protestu, koji su često pokretači promena i nad kojima je upravo zbog aktivizma neretko bila upotrebljena sila. Sramotno je što se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom propagira ovakav stav, a studenti predstavljaju kao toliko nizak sloj društva. Sramotno je što iko može da pomisli da studentski obraz košta 1.000 dinara. Sramotno, ali ne i neočekivano.

Kako bi trebalo akademska zajednica da reaguje na ovakvo predstavljanje studenata na nacionalnoj frekvenciji?

Dunja: Uprava Univerziteta mora što pre da se oglasi – iz ovakvog stava o studentima može se zaključiti šta pojedinci misle i o svakom profesoru. Studenti, s druge strane, treba aktivno da nastave da pokazuju da ne postoji novac za koji bi prodali obraz – što zbog stava redakcije televizije Happy, što zbog svakoga ko je nekada isto pomislio.

Happy Televizija jutros je u svom jutarnjem pogramu izašla sa saopštenjem u kome se izvinjava studentima u Beogradu. Studenti su putem društvenih mreža izrazili nezadovoljstvo izrečenim izvinjenjem.

Do objavljivanja ovog teksta Univerzitet u Beogradu, kao ni rektor Vladan Đokić nisu se izjasnili povodom gore pomenutih dešavanja.

Piše: Lazar Smilić

Studenti – studenti nemaju cenu

Leave a Reply

Your email address will not be published.