Lažne vesti i kako ih prepoznati

Termin lažne vesti podrazumeva plasiranje neistinitih informacija u medijima i najviše se razvio u doba digitalne kulture.

Zašto mediji plasiraju lažne vesti?

Sam nastanak novinarstva kao profesije sa sobom je doneo i lažne vesti kao način formiranja javnog mnjenja i kontrole društva. Danas, osim medija koji za cilj imaju propagandu i zaštitu društvenog poretka u zavisnosti od političke orijentacije, mnogi objavljivanjem lažnih vesti stiču visoke tiraže ili u domenu onlajn novinarstva “klikove”.

Zašto je važno prepoznati lažne vesti?

Jedini način da budemo tačno informisani jeste da naučimo da razlikujemo istinite od lažnih vesti. Tako, uzimajući u obzir samo tačne informacije kreiramo stavove i mišljenja. Lažne vesti se najčešće plasiraju u vezi događaja koji su aktuelni i imaju visoku medijsku pažnju. Tokom pandemije korona virusa objavljeno je na stotine lažnih vesti, od kojih su neke propagirale korišćenje lekova neodobrenih od strane SZO, a druge različite teorije zavere u vezi sa vakcinama. Često, lažne vesti za cilj imaju širenje straha i panike, produbljivanje sukoba, zarađivanje političkih poena. Primere ovakve vrste lažnih vesti možemo videti u vestima u vezi rata Rusije i Ukrajine u kojima su se internet protalima širili različiti snimci nasilja, ponekad stari nekoliko godina koji su pripisivani aktuelnim sukobima.

Kako prepoznati lažne vesti?

Prevashodno potrebno je informisati se iz različitih izvora. Na taj način, uzimajući u obzir objektivnost, moći ćemo da uporedimo različite poglede na istu priču. Zatim, za informisanje možemo birati medije u čiju se pouzdanost na osnovu prethodnog rada veruje. Proveriti autore tekstova i njihov kredibilitet, izbegavati vesti koje imaju formu klikbejt, sa skandaloznim naslovima i još skandaloznijim otkrićima objavljenim na sumnjivim portalima.

Ono najvažnije jeste kritički rasuđivati i uz pomoć logike eliminisati očigledno neistinite informacije. Osim ovih saveta, postoje i određeni sajtovi koji se bave istraživanjem lažnih vesti, kao npr. portal pod nazivom Fake News Tragač na kom se iznose istinite činjenice i opovrgavaju lažne.

Otkrivanjem lažnih vesti čuvaju se osnovni postulati novinarske profesije: tačnost, proverljivost i istinitost.

Piše: Jovana Pantelić

Foto: Pexels

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.