Povodom obeležavanja 85. godina postojanja magazina „Student” , sinoć je, u Suštini grada Beograda održana svečana akademija. Takođe, pristupni su bili u prilici da vide izložbu starih naslovnih strana, a ovom prilikom predstavljena je i poštanska marka u čast magazina

Prisutnima se prvi obratio nekadašnji član magazina, Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Ivica Dačić, koji je istakao: „Student” je mnogo više od novina. On je uvek bio mesto gde se mešala ogromna životna energija mladih ljudi, intelektuaca sa idejama i promeni sveta u kojem žive. Tekstovi koji su izlazili bili su samo mali deo jedne velike tribine na kojoj su studenti beogradskog Univerziteta smišljali svet u kojem bi voleli da žive.

Predsednik skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević istakao je „Magazin „Student” je za proteklih osam i po decenija prošao kroz brojne društvene događaje, a neretko je i sam izazivao i pokretao promene i reakcije u društvu. Ono što je odlikovalo ovaj magazin je kritička misao i slobodoumnost studenata. Ovaj grad je bogat i jer ima najveći Univerzitet u ovom delu Evrope. Ostanite na tragu generacija pre vas, imate obavezu prema svojim kolegama da budete glas svoje generacije.

Ispred alumnisti magazina pristupnima se obratio najstariji među njima, Mirko Miloradović. 

Danica Vasović, glavna urednica magazina, obratila se prisutnima „Tokom osam i po decenija, naš Student je preživeo mnogo toga – od zabrana, uspona i padova do glasila koje se čitalo i prepričava i mimo akademske zajednice. Sudbina društva često se prelamala i kroz sudbinu Studenta, pa možemo slobodno reći da je istorija Studenta u dobroj meri i verna slika istorije našeg društva. Sadašnja redakcija je sebi postavila za cilj da sačuva Student iako je globalna tendencija da se širom sveta gase na stotine i hiljade medija. Mi mislimo da Student treba da postoji, da mladi ljudi na Univerzitetu imaju potrebu da se njihov glas čuje, jer mladost niti može niti treba da živi izolovano ili u nekom paralelnom svetu – mimo društvenih tokova.” 

Ispred Saveza studenata Beograda, obratio se Ilija Todorović, a nakon toga su uručene plakete za doprinos. 

Povodom jubileja,prezentovana poštanska markica koju je ispred preduzeća Pošte Srbije predstavio, Adam Sofronijević.

Čitav događaj obeležio je i muzički intermeco uz vokalno-instrumentalni sastav studenata Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Magazin je osnovan 1937. godine, a osnivač je Ivo Lola Ribar. Časopis Student počeo je sa radom u predratnom Beogradu, kao autentični levičarski omladinski list. Već od samog početka Student su pratile cenzura i zabrane. Kako je govorio Bogdan Pešić, prvi urednika lista, često su cenzori tj. Pripadnici policije čekali u samim štamparijama ne bi li odmah po izlasku iz štamparske prese zaplenili časopis Nakon studentskih protesta 1968. godine časopis je izlazio dnevno, ali tada je i najviše bio zabranjivan. Te godine je zabeležen najveći tiraž od 80.000 primeraka. 

Do kraja 20. i početka 21. veka magazin je izlazio u štampanom izdanju, a od 2011. prelazi u elektronsko onlajn izdanje. 

Proslavi su prisustvovali Predsednik skupštine Republike Srbije, Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Pedsednik Skupštine grada Beograda, predstavnici Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja i omladine i sporta, studentski predstavnici, predstavnici Gradske uprave, predstavnici akademske zajednice univerziteta u Beogradu, kao i alumnisti magazina. 

Piše: Sandra Stanojević

Foto: Milica Topalović

Leave a Reply

Your email address will not be published.