Srbija kompletirala spisak finalista za put u Torino

Drugo polufinalno veče “Pesme za Evroviziju” obeležilo je 18 takmičara od kojih je 9 njih obezbedilo dalji put u veliko finale. Mesto u velikom finalu obezbedili su sledeći takmičari: Tijana Dapčević, Orkestar Aleksandra Sofronijevića, Zoe Kida, Zejna, Gift, Gramofondžije, Sara Jo, Naiva, Chegi & Braća Bluz. 

Među glavnim favoritima za pobedu jeste pesma Sare Jo – “Muškarčina” (Zabranjeno voće) koja je privukla ogromnu pažnju publike i medija još pre početka samog takmičenja. Sara je druge polufinalne večeri dokazala da jaka energija i upečatljiv scenski nastup mnogo znače.

Bilo je mnogo verzija pesme, zaljubila sam se u prvu demo verziju. Uradili smo i dosta aranžmana pa sam u jednom trenutku krenula da paničim jer nisam znala kako ću se odlučiti za jednu, ali odlučila sam da se prepustim” – ističe Sara. 

Prisetimo se, Sara je već imala priliku da nastupa na velikoj evrovizijskog sceni zajedno sa koleginicama Mirnom Radulović i Nevenom Božović. Pitali smo je za  razliku u izvođenju numere sada kada nastupa kao solo izvođač i tada kada su nastupale zajedno. “Drugačije mi je sada kada nastupam kao solo izvođač, ovako više imam priliku da se izborim za svoje ja i budem ono što treba da se bude na sceni. Mi smo bile mlade, nismo imale dovoljno iskustva,a ja očarana takmičenjem sam čekala samo pravo vreme da se okušam ponovo.

Slobodan Veljković, poznatiji kao Cobi jedan od saradnika na Sarinoj pesmi, istakao je “Voleo da čujem “Muškarčinu” u Evropi i svetu. To je taj naš prepoznatljivi devet osmina ritam, te smo se vodili tom logikom.

Popularni muzičar Đorđe David imao je priliku da otvori drugo polufinalno veče , želeli smo da čujemo njegovo mišljenje o tome kako treba da zvuči pesma koja je pobednička na Evroviziji. 

Nema pravila šta je to što bi bilo pesma za “Evroviziju”, Marija je pobedila sa jednom elegičnom pesmom, kao pevač ujedala, dok su Italijani koji su pobedili bili čist rokenrol.

Đorđe je takođe istakao da je njegov favorit Sara Jo prvenstveno jer je smatra jednom emotivnom pričom koju žiri i publika treba dobro da razmotre. U nastavku Đorđe dodaje: Sara igra i izgleda fenomenalno,priključio bih i Anđelina jer je to taj new age fazon. Zorja mi nije favorit zato što je etno nešto što se stalno uvlači u Evroviziju i što je očekivana stvar,a sada će se gledati neko ko u okviru pesme fantastično izgleda i igra.” 

Ana Radonjić, u umetničkom svetu poznatija kao Zoe Kida još jedna je učesnica muzičkog takmičenja “Pesma za Evroviziju”. Pitali smo Zoe koga bi istakla kao favorita na šta je ona odgovorila: “Ne mogu da kažem da imam jednog favorita, sve ih kapiram, bratski podržavam i svako je interesantan na svoj način.

Popularni rok band “Gift” i frontmen sastava Jovan Matić (aka Joca Ajkula) o poređenju sa grupom “Måneskin” govori: “Ne, nikako (smeh). Mi smo pre svega “Gift”, a ovih dana smo mohikanci.

Dok o važnosti scenskog i muzičkog prezentovanja, članovi ovog sastava ističu:“Stajling je bitan, ali sve je važno. Važno je kako ćemo otpevati, kakva je pesma, uvek postoji mali bunt.

Dušan Svilar, nažalost nije prošao u veliko finale koje će biti na programu večeras. 

Pre nastupa podelio je svoje utiske sa priprema za nastup na nacionalnom izboru:“Radujem se što posle dve godine festival vratio i veoma mi je drago što sam se svih ovih dana družio sa kolegama na probama, koje dugo nisam imao priliku da vidim. Ovo je signal jednog lepog perioda koji nam dolazi i da se vraćamo u normalno stanje, nadam se da ćemo uskoro prestati i maske da nosimo. “ 

Bojana Stamenov, nekadašnja predstavnica Srbije na “Evroviziji” o ovogodišnjem izboru govori “Imamo vrlo, vrlo interesantan izbor “Pesme za Evroviziju”  iz prostog razloga što je vrlo šarenolik izbor žanrova. Neka najbolji pobedi!

Pored gore navedenih finalista iz druge polufinalne večeri, večeras će nastupiti i devet najboljih izvođača iz prve polufinalne večeri: Lift, Zorja, Aca Lukas, Ana Stanić, Biber, Angellina, Ivona, Marija Mikić, Konstarkta.

Pišu: Lazar Smilić & Danijela Čorbić 

Foto: Žaklina Medenica

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.