Umetnica (Konstrakta) brani boje Srbije na “Evroviziji” u Torinu

Sinoć je održano veliko finale “Pesme za Evroviziju” na kojem je Srbija odlučila ko će braniti njene boje u Torinu. Ukus publike kraj malih ekrana i stručnog žirija neočekivano bio je isti i jednoglasnu pobedu odnela je Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta sa pesmom “In corpore sano”. Drugo mesto zauzela je Sara Jo sa pesmom “Muškarčina”, dok je treće mesto zauzela Zorja sa pesmom “Zorja”.

Veću tremu sam imala u polufinalu, ako me pitate zašto je to tako, ne bih mogla da vam odgovorim. Kada smo imali toliko proba i stvarno su se ljudi sa RTS-a potrudili maksimalno oko svih nas pojedinačno. U polufinalu sam imala sto puta veću tremu, nego sinoć” – govori Marija Mikić o tremi tokom prve polufinalne i finalne večeri. 

Lift” band je kao svog favorita izdvojio Konstraktu, uz to dodaju objašnjenje “Mislimo da je to u javnosti vrlo jasno. Ona je jedna neverovatna žena. Konceptualna umetnost, je nešto što je kod nas zapostavljeno. Mislimo da Evropska scena traži umetnika/cu poput Konstrakte.

Tokom proglašavanja finalista u drugoj polufinalnoj večeri, kao najopuštenije primetili smo orkestar Aleksandra Ace Sofronijevića. U razgovoru za naš magazin, Aca ističe “Tako kažu, mi smo stalno sa ljudima. Stalno se družimo, naučili smo da budemo uvek opušteni, odnosno da budemo onakvi kakvi jesmo.

Gošća tokom revijalnog dela bila je Jelena Tomašević, predstavnica Srbije 2008. godine kada je “Evrovizija” održana u Beogradu zahvaljujući pobedi Marije Šerifović  i pesmi “Molitva”. Jelena je u razgovoru istakla “Meni je ovo fenomenalno (festival), pratila sam oba polufinala. Sve je odrađeno na svetskom nivou. Drago mi je što sam mogla da čujem veliki broj mojih kolega, kao i da uživam u njihovim nastupima. Svi su se potrudili, od koreografija, do scenskim prezentovanja.

Amer Begović (TheBalkanGuy), jedan je od najpopularnijih ESC youtubera sa Balkana. Kao neko ko se bavi snimanjem video zapisa u kojima reaguje na numere predstavnika/ca zemalja Evrope i Australije, o Konstraktinoj pobedi ističe “Konstrakta je bila fenomenalna i njena pobeda me nije iznenadila. Razlog zašto je fenomenalna je njena hrabrost da donese nešto novo. Njena pobeda je pokazala moć društvenih mreža i kako je lagano eksplodirala za veoma kratak period. Sve vreme pričalo se o mogućim pobednicama, odnosno Sari, Zorji i Angellini.

Konstrakta je tu došla neočekivano i napravila veliki “haos”  samim time što što je pesma završila u trendingu od trenutka kada je nastupila u prvoj polufinalnoj večeri. 

Da ste me pre dva dana pitali da li bih se iznenadio Konstraktinoj pobedi, rekao bih DA!, ali sada kada smo videli njen nastup u velikom finalu i kada smo videli hype koji je izazvao njen nastup, pesmu i ogromnu podršku, nisam iznenađen. 

Od njenog nastupa u Torinu očekujem nešto zanimljivo, unikatno, a opet slično nastupu koji je bio na “Pesmi za Evroviziju”. Naravno, očekujem određene vrste promene, jer je u pitanju veliki stage. Nadam se da će u pozadini dodati delove teksta na engleskom čisto da publika iz inostranstva razume ono o čemu ona peva i koja je njena poruka. Verujem da će Konstrakta biti u top 10 na “Evroviziji”. 

Piše: Lazar Smilić

Foto: Žaklina Medenica

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.