U susret izborima: Gde i kako glasaju studenti?

U nedelju, 3. aprila tekuće godine održaće se republički predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, odnosno opšti izbori, i svakom studentu je, ne manje nego ostalim punoletnim građanima Srbije, u ličnom interesu da iskoristi svoje biračko pravo.

Za studente koji studiraju daleko od kuće, dolazak u rodni grad samo radi glasanja na izborima često nije opcija. Međutim, postoji mogućnost da glasate i u gradu u kojem studirate, bez promene mesta prebivališta u ličnoj karti.

Gde i kako glasaju studenti?

Potrebno je da odete u najbližu opštinsku, odnosno gradsku upravu, gde za vrlo kratko vreme možete promeniti svoje biračko mesto, najkasnije do dvadeset dana pre dana izbora, dakle do 14. marta. Pri dolasku na šalter u gradskoj upravi, treba da kod sebe imate važeću ličnu kartu i zatražite da podnesete zahtev za promenu biračkog mesta, čime će se u birački spisak uneti da ćete na predstojaćim izborima glasati u gradu svog studiranja. Dobićete formular čije popunjavanje ne bi trebalo da vam oduzme više od 10 minuta, te će vam na osnovu popunjenog formulara na šalteru izdati rešenje o vašem izbornom mestu. Potrebno je da to rešenje ponesete sa sobom na glasanje.

Imajte u vidu, da se promena vašeg izbornog mesta odnosi samo na predstojaće izbore, da to ne utiče na podatke u vašoj ličnoj karti, te da nećete moći da glasate na opštinskim/gradskim izborima grada u kojem studirate.

Piše: Helena Šćopulović

Izvori: https://www.rik.parlament.gov.rs, https://www.instagram.com/p/Caj7dahMrGU/?utm_medium=copy_link

Foto: Unsplash

Studenti – Gde i kako glasaju studenti?

Leave a Reply

Your email address will not be published.