Nevena Ignjatović: Skijanje je uvek bilo na prvom mestu

Srpski tim na Zimskim olimpijskim igrama, pored Marka Vukićevića čini i Nevena Ignjatović, najuspešnija i najbolja srpska alpska skijašica. Na skije prvi put stala je sa četiri godine, danas se može reći da ima dosta sportskog iskustva. Zimske Olimpijske igre u Pekingu biće njen četvrti nastup na najvećem sportskom takmičenju na svetu. 

Činjenica je da se neke stvari zavole od malih nogu, u ovoj slučaju ti si zavolela skijanje. Da li se sećaš mesta i trenutka kada si prvi put stala na skije?

To se ne zaboravlja… Svoje prve skijaške korake napravila sam na Kopaoniku, inače sam rodjena u Kragujevcu, pa nam je nekako i Kop bio bliži. Zavolela sam skijanje od samog početka. Bila sam sitnije gradje, ali sam se kao najmladja uvek gurala da budem prva u vrsti, već tada su govorili da sam pokazivala potencijal… 

Koliko je skijanje skup sport, u finansijskom smislu? Ukoliko naši čitaoci ne znaju, ti dolaziš iz Kragujevca, grada koji nema adekvatne uslove da isprati pripreme zimskih sportova.

Mislim da to odakle potičemo, ne mora da ima veze sa tim delom oko finansiranja. Kao što sam malopre rekla, Kopaonik nam je ipak bio bliži. Ali generalno sport je jako skup i da bi neko iz Srbije u njemu uspeo da se domogne vrha, potrebna su velika ulaganja od malih nogu, to je jedini način da treniraš. Ali sve to nema smisla ukoliko se ne radi kvalitetno, sa kratkoročnom i dugoročnom strategijom kao i vizijom gde će takmičar biti za godinu, tri, pet… Na nivou svetskog kupa skijaši i skijašice troše godišnje izmedju 150 i 300.000e.

Često nismo svesni čega se najbolji sportisti i sportistkinje odricu, pitali smo Nevenu koliko joj je bilo teško da se odrekne stvari u svom okruženju kako bi postala najbolja skijašica Srbije: ”Skijanje je uvek bilo na prvom mestu… U nekom periodu odrastanja i nekim osetljivim godinama, bilo je trenutaka kada sam se pitala da li ja to mogu i sta zapravo zelim od svega. Ali to je normalno…istrajala sam. Iz danasnje perspektive kazem – Hvala Bogu da je tako. Skijanje je uvek iz nekog razloga bilo na prvom mestu. Uz to, ja sam master ekonomista (FEFA).

Tim Srbije na ZOI u Pekingu činite Marko i ti, što predstavlja najmanji broj učesnika od 2010. godine. Da li se u Srbiji dovoljno promovišu zimski sportovi?

Zimski sport se ne promoviše skoro uopšte. Da bi bilo koji sportista uspeo potrebna mu je podrška medija, pogotovo u sportu koji zaista nije blizak Srbiji. Da bih uspela da obezbedim budzet i pariram najvećim skijaškim silama, potrebni su mi partneri i sponzori, a to je usko vezano za moje pojavljivanje u medijima. Sportske institucije Srbije ulažu u naš sport, ali u odnosu na vodeću skijašku elitu to je u rangu gde se ja takmičim i do tri puta manje. Iz tog razloga potrebna mi je dodatna podrška…

O planovima nakon učešća u Pekingu, Nevena otkriva: Očekuju me poslednje trke svetskog kupa u brzim disciplinama kao i finalne trke Evropa kupa sa ciljem da sezonu u Evropa kupu završim u top 15 u generalnom poretku u super veleslalomu. Nakon toga razmisljaćemo kako dalje…

Piše: Lazar Smilić

Foto: Nevena Ignjatović

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.