Individualna promocija zbirke poezije Smeh iz tame Lazara Prendovića održaće se 3. februara u Zemunu u Klubu Fest. Nakon glavnog događaja goste očekuje nastup benda Logička greška.

Smeh iz tame je prva zbirka poezije mladog umetnika Lazara Prendovića, koju je izdala izdavačka kuća PPM Enklava.

Poeziju pišem od 2017. godine (to je divlja procena, s obzirom na zanos sa kojim sam pisao i koji je brisao kazaljke satova i brojeve na kalendarima). Zbirka poezije je nešto što je prirodno sledovalo u mom životu. Zaluđenik sam za pisanje od svoje devete godine i objava „Smeha iz tame“ ostvarenje je dečačkog sna, objašnjava Lazar.

Osmišljena je tako da ima četiri tematske celine, koje su poređane redom po poglavljima: Zatrčavanje – Psihodelija, Skok – Ljubavne, Kolutovi – Antidepresivne i Antianksiozne pesme, Doskok – pesme o porodici, detinjstvu, prijateljstvu i kvartu.

Nazivi poglavlja su zamišljeni kao akrobatska tačka. Naslov zbirke je trebalo da ima reč akrobata, dodaje on. Međutim, naslov je sticajem okolnosti promenjen, ali izvorna ideja o akrobatskoj vratolomiji je ostala, s obzirom na to da su stihovi prepuni kretanja i živahnosti.

Glavni izvor inspiracije mu je muzika. Džez, protopank, tehno. Nesveto trojstvo. Postoji još mnogo žanrova koje slušam. Ja sam muzički džanki, ističe on. Slušajući Hendriksa, na primer, dobijao sam vizije. Ovo će neko sigurno povezati sa konzumacijom sintetičkih ili drugih visoko halucinogenih narkotika, ali to je daleko od istine.

Ipak, Lazarevo nadahnuće nije ograničeno na to.



Inspiriše me ulica – bandere, kontejneri i šahtovi. Inspirišu me barovi, klubovi, neonska svetla dragstora i pijanci koji sede ispred sa izbledelim tetovažama davno izgubljenih ljubavi na mišicama. Čarolija se može pronaći u krošnjama drveta, preko brkatih kuvarica, sve do pacova sa samog dna kanalizacije. Pisac uvek mora da bude prisutan!, naglašava Lazar.

Njegov prvenac ugledao je svetlost dana 1. decembra prošle godine, a reakcije su bile uglavnom dobre.

Par poznanika mi je reklo da ne razumeju neke pesme. To sam donekle i očekivao, iz razloga što pojedine pesme imaju skrivena značenja, dok su druge samo čista apstrakcija. Verujem da sam tu apstraktnost „pokupio“ od apstraktnih slikara kao što su Rotko, Polok i Kandinski. Eto još jednog primera sinestezije – sa slikarskog platna u poeziju!, kaže on.

Svakome kome je mašta zagolicana može da poseti klub Fest u Zemunu u četvrtak, 3. febaruara. Gosti večeri će biti bend Logička greška u kom Lazar svira bubnjeve. Događaj počinje u 18 časova, a ulaznice, koje se kupuju na samom ulazu, su 100 dinara.


Piše: Natalija Ćojbašić

Student: Kultura

Foto: Privatna arhiva

Instagram: Lazar Prendović

Leave a Reply

Your email address will not be published.