Da li ti se dešava, dok učiš, da ti misli konstantno beže na drugu stranu? Kao da je sve zanimljivije od onog što bi trebalo da radiš, zar ne? Produktivno učenje i uspešno pamćenje u velikoj meri zavise od naše koncentracije. Upravo zbog toga, ukoliko imaš problem sa koncentracijom, ne smeš ga zanemariti. Pročitaj i primeni ove načine za poboljšanje koncentracije koji će ti olakšati učenje!

DOBAR SAN

Bez dobrog sna ne možemo da funkcionišemo sasvim normalno. Spavanje i pamćenje su usko povezani. U nedostatku kvalitetnog sna, naša koncentracija postaje prilično slaba i ne možemo se u potpunosti usredsrediti. Odmori svoj um i osetićeš se sveže i produktivnije.

VEŽBE ZA MOZAK

Kako bi tvoja koncentracija, zajedno sa pamćenjem, bila na visokom nivou, trebalo bi da radiš vežbe za mozak. Pod pojmom „vežba“ misli se na razne intelektualne igrice kao što su ukrštenice, Sudoku ili bilo kakve druge igre pamćenja. Pomoću njih ćeš dati svom mozgu izazov i gorivo koje će ga dodatno pokrenuti.

UČENJE NOVIH STVARI

Naš mozak je stvoren kako bi učio i otkrivao nove stvari pa bi trebalo to češće da mu omogućimo. To možemo postići tako što ćemo istraživati nove informacije, učiti nove veštine ili nove jezike. Kada naš mozak naviknemo na učenje, naša koncentracija će se poboljšati.

BEZ SMETNJI

Počeo si da učiš, pa vidiš da ti je stigla poruka. „Samo na sekund da proverim ko je“ – pomisliš, međutim zatekneš sebe kako skroluješ Instagram narednih sat vremena. Naš telefon je naša najveća smetnja. Kada odlućiš da ćeš početi da učiš, isključi telefon, ugasi televizor i zatvori prozore kroz koje se čuje spoljašnja buka. Otkloni sve smetnje koje ti remete koncentraciju.

VIZUALIZACIJA

Probaj da koristiš svoju maštu i vizualizaciju kada učiš. Povezuj gradivo sa stvarima iz stvarnog (ili nestvarnog, izmišljenog) sveta i shvatićeš da učenje ipak nije baš toliko dosadno. Koncentracija će svakako biti bolja, zato što gradivo više nije samo suvo gradivo, već zanimljiva priča skrojena maštom.

PRAVLJENJE PAUZA

Dokazano je da je pravljenje pauza tokom učenja (ili obavljanja nekog posla) zaista korisno za našu koncentraciju i produktivnost. Koliko god da malo vremena imaš da spremiš ispit, ne žuri da svo gradivo progutaš što pre. Pravljenje pauza tokom učenja je veoma značajno i pomoći će ti da ostaneš kreativan i sposoban za još produktivnije obavljanje zadataka.

HRANA ZA MOZAK

Loša i nezdrava hrana utiče loše na fizičko, a i mentalno zdravlje. Postoje određene namirnice za koje je dokazano da su veoma dobre za koncentraciju i poboljšanje pamćenja. U te namirnice spadaju: borovnice, celer, crna čokolada, kafa, zeleni čaj, avokado, pomorandža, brokoli, orašasti plodovi…

Piše: Sofija Vujošević


Izvori: https://www.zdravisimo.com/blog/kako-poboljsati-pamcenje-koncentraciju.html, https://www.studentskizivot.com/saveti-za-studente/kako-poboljsati-koncentraciju/

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.