Ponekad je učenje nemoguća misija, posebno noć pred ispit. Nudimo vam 9 saveta za bolje učenje koje možete primeniti pred svaki ispitni rok.

9 saveta za bolje učenje bilo kog predmeta.

1.Uči kraći vremenski period, ali često


Talase u kojima dolazi koncentracija treba iskoristiti i čim ona opadne treba napraviti pauzu od 10 do 15 minuta, ne 10 do 15 dana. U naletima koncentracije se najefikasnije uči, dok ostatak vremena samo gledaš u knjigu i ona tebe, a to je protraćeno vreme. Zbog toga je bolje da učiš u kratkim vremenskim periodima koji će se ponoviti više puta, sa pauzama od 10 do 15 minuta. Bolje je da se odmoriš između perioda u kojima ti je koncentracija na visokom nivou. Učenje koje traje satima bez pauza nije samo dosadno nego je i zamorno za mozak, dovodi do stresa i poremećaja koncentracije.

2. Odredi termin za učenje

Prema nekim naučnim istraživanjima, najbolje vreme za učenje je u periodu između 14 i 18 časova. Naravno, u zavisnosti od toga kada ustaješ i kada ležeš, kakve su ti životne navike i kako ti izgleda svakodnevnica, vreme za učenje može biti drugačije. Zbog toga bi trebalo da uvedeš redosled obaveza u koje se svrstava i učenje i važno je da to poštuješ. Bitno je da budeš odmoran, naspavan i raspoložen za pamćenje novih informacija.

3. Teži zadaci za lakše učenje

Ovde nema mnogo filozofiranja – ako radiš zadatke koji su teži i podrazumevaju povezivanje komplikovanijeg gradiva, onda redovni zadaci deluju znatno lakše.

4.Plan akcije

Učiti po planu je najefikasnije. Ukoliko odrediš koji deo dana i kojim danima učiš i koji predmet, onda će ti učenje postati rutina vremenom i moći ćeš lakše da postigneš sve rezultate, a možda i više.

5. Realni ciljevi

Da li si se nekada zapitao zbog čega nekada ne uspevaš da stigneš do cilja, a misliš da si dao sve od sebe? Često je odgovor na to pitanje – previsoki i nerealni ciljevi. Potrebno je da budeš fokusiran na korake do cilja. Kada postaviš jasan i realan cilj isto tako moraju da budu jasni i koraci i put do njega.

6. Uči pred spavanje

Tokom sna, mozak se odmara i pojačava pamćenje tako da postoji velika verovatnoća da ćeš zapamtiti ono što si pročitao. To naravno ne znači da treba da učiš samo pred spavanje, ali neke bitne ili teže delove nije na odmet da pročitaš pre spavanja.

7. Psihološki podstrek

Svaki uspeh nagradi, to će te dodatno motivisati za veći napredak.

8. Socijalni faktor

Rad u grupi uvek dodatno motiviše.

9.Beleške

Pravi beleške. Dobra stara metoda koja će ti omogućiti da na osnovu ličnih zapisa u svakom trenutku možeš da napraviš kratak osvrt na gradivo koje si prešao. Koristi tablet, dokument u susednom prozoru, ili jednostavno papir i olovku.


Piše: Anastasija Vasić


Izvori: fakulteti.edukacija.rs, saveti.rs, startit.rs

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.