Netflix je priveo kraju jednu od najgledanijih serija svih vremena La Casa de Papel, a do sada poslednjih pet epizoda pogledalo je više od četrdeset miliona ljudi. Ova serija otvara ključna pitanja o uređenju sistema, korupciji i odbacivanju različitih društvenih grupa.

Ples između genijalnosti i ludila, strepnje i hrabrosti ostaje prisutan i u finalnim epizodama serije. Uz prepoznatljivo Ciao Bella ovog puta dešavaju se prelomni momenti između kraha plana i Pirove pobede. Tokom gledanja serije u isto vreme želećete da je ubrzate i što pre dođete do završnice, ali i da usporite i upijate umetnost koju je kreirao Alex Pina. Ovo je jedna od onih serija koja deluje direktno na ličnost gledalaca, vodeći ih kroz vrtlog emocija. Baš u onom trenutku kada pomislite da je pobeda konačna, videćete poraz, a kada pomislite da je poraz neizbežan sve će iznenada dobiti smisao i videćete pobedu.

Prvih pet epizoda poslednje sezone kritikovane su zbog preterane upotrebe oružja. Nasuprot tome poslednje epizode obiluju emotivnim dijalozima i flešbekovima vezanim za Berlina, jednog od likova koji je zaradio ogromne simpatije gledalaca. Publika je često isticala da bi idealan kraj serije bio kraj druge sezone, a da je ostatak snimljen samo radi profita. Dešavalo se da popularni projekti zbog zarade nastavljaju da snimaju veliki broj epizoda, kao što je slučaj sa serijom Game of Thrones, čija je završnica izazvala razočarenje gledalaca. Ipak, kada je reč o La Casi publika je zadovoljna završnicom, ocenjujući je kao realan kraj.

Ono što je postalo viralno na našoj Tviter sceni jeste deo u kom se pominju Srbi, kao oni koji će da omoguće da se plan sprovede do kraja. Osim toga Helsinki (Darko Perić) je i u seriji i po poreklu Srbin, predstavljen kao čovek koji je veći deo života proveo na ratištu i koji ne odustaje od moralnih principa.

Na kraju, postavlja se pitanje zbog čega smo priklonjeniji grupi kriminalaca, koji drže taoce, šetaju sa puškama i maskama, u isto vreme škode sopstvenoj državi, nego policiji koja koristi sva raspoloživa sredstva da zaustavi slom države. Odgovor je ono što je Alex Pina utkao u svaku epizodu ove serije. Policija će se služiti i nedozvoljenim potezima, korupcijom i neće imati nikakvog obzira prema kolateralnoj šteti, dok sa druge strane Profesorova grupa daje sve od sebe da niko ne bude povređen. 

Zato poruka ove serije nije postati bogat, niti slavan, poruka je pružiti otpor svemu što u sistemu ne valja, što podržava i zaštitni znak serije, maska Salvadora Dalija. Ova maska  simbolizuje otpor i borbu protiv svake nepravde, borbu za sve one koje društvo marginalizuje.

Piše: Jovana Pantelić

Student – Kultura

La Casa de Papel – foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.