Sve češće čujete kako se neko zaposlio i radi skoro svakog dana, a istovremeno studira i ima odličan prosek. Naravno, ključ za uspeh na svim poljima jeste dobra organizacija, ali postoje li neki poslovi koji dozvoljavaju studentima dobar uspeh na fakultetu i pristojnu zaradu? Ako da, koji su to poslovi?

Kako studiranje odmiče, sve češća pojava je da su se kolege zaposlile negde ili će se zaposliti u bliskoj budućnosti. Neki su oduševljeni što istovremeno uče i zarađuju za sebe (ili i druge), a drugi se žale na manjak slobodnog vremena ili manjak vremena za spremanje ispita.

Međutim, postoji nekoliko poslova koji nisu preterano zahtevni studentima.

Flajeri i promocije

Znate one devojke i momke što nude besplatne uzorke novih proizvoda u prodavnicama? Nema razloga da to ne budete i vi. U Beogradu je dostupno dosta agencija koje nude ovakve poslove, radno vreme je kratko i često je ograničeno na vikende, a zarada je sasvim korektna. Nešto slično ovom poslu bi bile i promocije u supermarketima. Posao je uglavnom dobro plaćen, a radno vreme može da se bira.

Nešto drugačije

Nešto malo drugačije za one koji ne vole mnogo da šetaju po Beogradu ili da stoje u supermarketima bi bio rad u kol centrima – možda malo duže radno vreme, ali pristojna zarada.

Nešto malo mirnije

Rad u nekom od muzeja, bioskopa ili pozorišta u Beogradu ne bi bio loš. Atmosfera je uglavnom pogodna za učenje budući da je tiho za vreme filma ili predstave, a radno vreme je fleksibilno.

Nešto novo

U skorije vreme se na sajtovima sa oglasima za posao, kod kuće, traže ljudi (bez obzira na uzrast) koji će da rade ankete za razne usluge, i po svakoj urađenoj anketi dobijaju određen iznos. Interesantan posao? Ovde radno vreme zavisi od raspoloženja i mogućnosti za rad.

Praksa za budući posao

Ne mora nužno biti praksa samo studentima sa Učiteljskog, već i onima koji vole/žele da rade sa decom – animatori u dečijim igraonicama. U poslednje vreme se traži dosta animatora, a najčešće je jedan od uslova starost do 25 godina.

Konobarisanje i šankerisanje

Ni posao konobara ili šankera nije loš, mada je radno vreme često duže nego što je poželjno. Ipak, ukoliko se radi na nekom mestu gde nije toliko prometno, slobodno vreme se može potrošiti za učenje.

Sve je ovo lakše reći nego uraditi, ali opet, dobra organizacija je najbitnija. Neki i bez ijedne obaveze ne uče, a drugi sa dva posla studiraju i završavaju fakultet.

Da, nije lako studirati i raditi, ali ponekad je to neophodno. U takvim slučajevima, ako je radno vreme od recimo 2 po podne do 9 uveče, vreme od na primer 9 ujutru do 1 po podne je predviđeno za učenje. Samo se treba dobro organizovati i poštovati svoj raspored.

Piše: Anika Bečki

FOTO:

Studenti

Infostud – Studiranje i posao

Leave a Reply

Your email address will not be published.