Da sportska pauza ne bi predugo trajala, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu je organizovao studentski sportski kup (SPUB kup).

Kao što smo već objavili, SUUB liga je odložena zbog molbi dekana 11 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Još uvek nije poznat termin početka lige, ali po svemu sudeći neće je biti do kraja ove godine.

Razgovarali smo sa Stefanom Kovačevićem, generalnim sekretarom Studentskog parlamenta i Miroslavom Desićem, potpredsednikom Studentskog parlamenta, a u nastavku možete pročitati taj intervju.

Kako ste došli na ideju da organizujete turnir?


Ideja se rodila nakon sto je odložen početak lige u ovom semestru, liga inače počinje u prvom semestru jer je dvosemestralna, ove godine to nije bio slučaj i mi smo odlučili da organizujemo neki turnir kako bi sportisti imali kakav-takav sportski događaj.

Da li možete da nam približite sistem takmičenja?


– Sistem takmičenja je bio različit, ono što je najviše uticalo na promenu samog sistema takmičenja su naše mogućnosti. Za studentsku ligu ekipe plaćaju kotizaciju, mi smo u ovo ušli volonterski, samo tamo gde dobijemo besplatne termine u sali, tu možemo da organizujemo. Iz sopstvenih sredstava plaćamo pehare, medalje i sudije, kako bi takmičenje izgledalo pristojno. Nismo menjali pravila za neke sportove, ali se na primer umesto košarke igrao basket 3×3 sa dosta izmena da bi učestvovalo što više sportista. Odbojka se takođe igrala 3×3. Potrudili smo se da iz sopstvenih sredstava organizujemo kvalitetan turnir za studente.

Do kada će trajati turnir?


Turnir se završava u nedelju, igraju se  polufinale i finale u futsalu i  finale u ženskoj odbojci.

Sa kojim ciljem ste došli na ideju da organizujete turnir?


Cilj je da se sportistima obezbedi bilo kakav sistem takmičenja tokom pauze, jer su izgubili praktično ceo semestar. Poenta je da se sportisti ponovo okupe i da budu na što kraćoj sportskoj pauzi.

Da li se, zbog epidemioloskih mera, susrećete sa nekim preprekama prilikom organizacije?


Susrećemo se, pre svega zato što dosta studenata nije u Beogradu zbog onlajn nastave. Imali smo problem sa određenim fakultetima jer nisu mogli da okupe ekipu. Nismo imali dovoljno publike i nije to bilo to bez navijanja, ali mislim da smo se izborili sa tim preprekama i da je ceo turnir prošao u najboljem mogućem redu.

Kakav je odziv ekipa, da li ste zadovoljni?


Zadovoljni smo odzivom fakulteta. Baš smo zbog situacije sa koronom očekivali manji odaziv, ali su se gotovo svi fakulteti odazvali pozivu. Sve u svemu jako smo zadovoljni turnirom.

Piše: Bojana Krezović

Leave a Reply

Your email address will not be published.