Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija pre dva dana je, na zasedanju u Madridu, proglasila Mokru Goru za najbolje turističko selo sveta. Izabrana je među 170 konkurenata iz 75 zemalja sveta, a Turistička organizacija Užica je tim povodom rekla da je to jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti. 

Cilj konkursa bio je da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima. Osim Mokre Gore, za to priznanje konkurisala su još dva sela iz Srbije: Gostilje na Zlatiboru i Tršić kod Loznice. Tim povodom je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, istakao da je Mokra Gora jedinstveno selo u svetu, zajedno sa Šarganskom osmicom, najatraktivnijom i najposećenijom turističkom muzejskom železnicom u Evropi, kao i Drvengradom na brdu Mećavnik, koji predstavlja ostvarenje čarobne vizije proslavljenog režisera Emira Kusturice. Posebnu retkost ovog kraja čine i izvori bistre planinske vode koji imaju i lekovita svojstva, a ispitivanja su pokazala da su mokrogorske lekovite vode retkost i u svetu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić naglasila je da je Mokra Gora turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj turizma i čuva biodiverzitet. Takođe, istakla je da Mokra Gora predstavlja turističku organizaciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta. 

Svoje oduševljenje nisu krili ni meštani Mokre Gore. Aleksandra Milutinović, upravnica Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“ izjavila je da je prva čestitka stigla od sekretara Svetske turističke organizacije. Presrećni smo, smatramo da je ovo izuzetno priznanje došlo u prave ruke. Ono nas raduje, ali i obavezuje da ubuduće opravdamo taj renome, s obzirom na to da turisti s raznih strana sveta redovno dolaze u Mokru Goru , istakla je ona. 

Mokra Gora je stekla svoju popularnost pre svega svojim izvanrednim prirodnim lepotama, potom „Šarganskom osmicom“, a kasnije i etno-kompleksom Drvengrad, koji je izgradio Emir Kusturica, a u kome se godinama organizuje Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, kao i drugi kulturni sadržaji. 

Piše: Tanja Trkulja

Izvori: turizamuzica.org , zlatibor.org , danas.rs , politika.rs

Foto: zlatibor.org

Student – Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.