Erasmus+ program razmene predstavlja mogućnost zaiteresovanim studentima iz jedne države da provedu semestar ili godinu dana u nekoj državi i da se obrazuju na nekom od najboljih univerziteta u određenoj državi. Ukoliko do sada niste čuli za Erasmus+ razmene, sada je pravo vreme, jer danas pričamo o Erasmus iskustvu Filipa Markovića. 

Filip je student Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i u svečanoj sali fakulteta preneo je svoja iskustva sa Erasmus+ razmene u Švedskoj. Na pitanje zašto je važna mobilnost tokom studentskih dana, Marković odgovara:

Prilika da učite iz literature koja je objavljena pre nekoliko godina, što je u Srbiji retkost. Srbija ima jako dobar nastavno-naučni kadar, ali sa druge strane koji se još nije dovoljno uhodao sa bolonjskim sistemom. Nadam se da će se u bliskoj budućnosti to promeniti, jer je veoma bitno da budemo u koraku sa Univerzitetima širom Evrope i sveta.

Pored nove tehnologije i literature, svakako tu je svakako usavršavanje jezika. Na ovakvom tipu razmeni imaćete priliku da  uglavnom znanje engleskog jezika podignete na jedan viši nivo.Verujem da svi misle da engleski jezik mora perfektno da se zna i razume pre odlaska, i to je tačno, ali ne mora da vam bude dobar, dovoljno je da možete da se razumete sa kolegama. Sami profesori često praktikuju rad u grupama ili timovima, pa će vam za takav vid rada biti potrebno znanje engleskog jezika.

Na koji način se biraju predmeti na fakultetu?

Predmeti moraju da se poklapaju sa predmetima koje bismo slušali na matičnom fakultetu oko 70% , kako bi vam se određeni predmet priznao. Semestar je uglavnom podeljen u dva kvartala, to znači da ne slušate sve predmete u istom vreme, već u jednom kvartalu jedan do dva predmeta intezivirano.

 Da li postoje kolokvijumi?

Ono što bi studente u Srbiji posebno obradovalo, a to je da nema standardnih kolokvijuma. Predispitne obaveze bazirane su na pisanju kraćih ili dužih eseja za period slušanja odabranog predmeta. S obzirom da predavanja počinju i završavaju se u drugačije vreme za svaki za svaki predmet nemoguće je da vam se ispiti poklope. 

Pored seminarskih radova imali smo organizovane virtualne posete koje smo morali da posećujemo, ukoliko smo želeli da položimo određeni predmet.

Na koji način se stiču predispitne obaveze?

Što se tiče ispita, oni mogu da se održavaju uživo i online, a sve to zavisi od profesora koji vam predaje. Ispiti se održavaju dve do tri nedelje nakon završetka slušanja odabranog predmeta. Ono što je akcenat SLU – Swedish University of Agricultural science je da studente stave u centar pojave koja se izučava, a ne u posmatrački položaj, kakav je to običaj kod nas.

Kakvo je tvoje iskustvo sa razmene?

Moje iskustvo sa razmene iz Švedske je odlično, imao sam prilike da se upoznam sa novim kulturama, religijama i jezicima, ali isto tako da druge studente upoznam sa Srbijom i njenom kulturom i običajima. Jednom prilikom sa spremao burek, što ih je oduševilo – jer do sada nisu imali priliku da se sa time susretnu.

Za sami kraj Filip kaže: ,,na Erasmus+ gledajte kao na avanturu u kojoj ne možete da izgubite. ”

Piše: Lazar Smilić

Foto: Sara Majstorović

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.